De Nederlandse volleyballers blijven geweldig presteren op het WK Volleybal. Oranje won vanmiddag in het Sloveense Ljubljana met 1-3 van Iran, en eindigt zo met drie overwinningen uit drie wedstrijden bovenaan in poule F. Het team van bondscoach Roberto Piazza weet vanavond wie de tegenstander wordt in de achtste finale, na afloop van de laatste poulewedstrijden.

Basisopstelling

Bondscoach Roberto Piazza begon met zijn inmiddels vaste zevental: Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Bennie Tuinstra (passer/lopers), Fabian Plak en Michaël Parkinson (middens) en Robbert Andringa (libero).

1e set

Nederland ging furieus van start en eiste de eerste set op met groot vertoon van macht. Op de service van Nimir ging Oranje al snel met 1-5 aan de leiding. De Lange Mannen waren zuinig op hun voorsprong, en de setwinst kwam geen moment meer in gevaar (22-25). Aanvoerder Nimir scoorde 10 punten in de eerste set, terwijl ook Thijs ter Horst (5 punten) uitstekend op dreef was.

2e set

In de tweede set liet Iran zien waarom het, tot vandaag, zevende stond op de wereldranglijst. Nederland kwam nog met 2-5 voor, maar zag de Aziatisch kampioen even later het initiatief overnemen. Vanaf 18-18 raakte Oranje de aansluiting kwijt, en de set ging met 25-21 naar Iran.

3e set

In de derde set was het aanvoerder Nimir die zijn team vol agressie aanvuurde. De ervaren diagonaal wist dat dit het moment was om door te drukken als Nederland de poule zou willen winnen. Met de uitstekend blokkerende Michaël Parkinson en de sterk serverende Fabian Plak kwam Oranje weer aan de goede kant van de score. De derde set werd gewonnen met 20-25, en daarmee waren de Lange Mannen één set verwijderd van poulewinst.

4e set

Cadeau kreeg Oranje de wedstrijd echter niet. Iran ging alles of niets serveren en dit leidde tot een 13-6 voorsprong voor de Aziatische volleyballers. Een vijfde set leek in het verschiet te liggen maar niets was minder waar. Op de service van Nimir werd de aansluiting weer gevonden (13-11), en hierna deed Nederland vrijwel alles goed.

Met dominant volleybal liet Nederland Iran kansloos in het slotstuk van de set. Het was Fabian Plak die de wedstrijd besliste met een prachtige serviceserie, met als kers op de taart een ace op matchpoint: 18-25.

Nimir bovenaan in klassementen

Nimir werd topscorer met 32 punten, en voert nu op het WK drie ranglijsten aan in de statistieken: beste scorer, beste aanvaller en beste serveerder.

Vanavond tegenstander en speellocatie achtste finale bekend

Vanavond staan er nog twee WK-poulewedstrijden op het programma. Na afloop van de laatste poulewedstrijd weet Nederland tegen wie het gaat spelen in de achtste finale, en waar. Oranje blijft of in Ljubljana, of het vliegt donderdag naar Polen.