Nederland wint uitzwaaiwedstrijd met 3-2 van Polen

Nederland wint uitzwaaiwedstrijd met 3-2 van Polen

De Oranje volleybalvrouwen hebben hun laatste oefenwedstrijd in voorbereiding op het EK winnend afgesloten. In de beslissende vijfde set hield Oranje de regie in eigen hand en won met 3-2 van Polen. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison reist vol vertrouwen af naar Azerbeidzjan.

In de laatste oefenwedstrijd voor het EK begon bondscoach Jamie Morrison vanavond met Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Nika Daalderop (passer/lopers), Robin de Kruijf en Yvon Beliën (middens) en Kirsten Knip (libero).

In de gloednieuwe en uitverkochte sporthal De Basis zat de sfeer er direct goed in. Na een ace van Beliën en een blok van Daalderop stond er al snel een 4-1 voorsprong op het scorebord voor Oranje. Na wat eigen fouten was het weer gelijk: 5-5. Dankzij de aanvallend Sloetjes en het blok van Daalderop ontstond er een klein gat: 14-11. Polen namen een time-out, Oranje denderde daarna door naar 16-12. Femke Stoltenborg en Celeste Plak kwamen binnen de lijnen en de marge werd op de service van Stoltenborg groter: 20-12. De Poolse bondscoach wisselde nog een aantal keer, maar dat maakte geen verschil meer. Oranje won de openingsset met 25-16.

Met een sterke service veroverde Polen in de tweede set een voorsprong van 5-7, maar de Oranje dames vochten hard terug met een servicereeks van De Kruijf en een blok van aanvoerder Balkestein-Grothues: 12-9. Op een stand van 19-14 kwamen Stoltenborg en Plak weer in het veld bij Oranje. Ook Marrit Jasper kwam binnen de lijnen voor De Kruijff en op haar service  werd het 22-17. Een knap blok van Plak zorgde voor de 23-17 en met twee aces op rij van Jasper werd de set gepakt: 25-17.

Terug vechten van een vroege achterstand (7-13), dat is wat de Oranje dames in de derde set moesten doen. De Poolse vrouwen gingen sterker spelen en vooral aanvallend wist Oranje er moeilijker doorheen te komen, waardoor Oranje niet echt dichterbij kwam: 11-18. Op 13-20 kwamen Stoltenborg en Plak het veld weer in, maar ook zij konden niet voor een wonder zorgen. De derde set ging overtuigend naar de gasten, met een killblock op Plak maakten ze het af: 15-25.

De Oranje vrouwen waren er in de vierde set weer volledig bij en begonnen sterk, dat leverde een snelle Poolse time-out op: 6-2. De service van Oranje was weer vol power en daar had Polen moeite mee. Toch kwam Polen na de tweede time-out die hun bondscoach nam plots sterk terug en werd het verschil steeds kleiner: 15-14.  Het publiek ging weer massaal achter Oranje staan, toch nam Polen een voorsprong: 18-19. Door een Poolse voetfout bij het serveren kwam Nederland weer aan de leiding met 21-20. Polen bleef sterk aan het net en kwam op setpoint (22-24). Dat setpoint leek weggewerkt te worden, maar door een netfout van Oranje werd het 22-25 en dwong Polen een beslissende vijfde set af.

Een ace van Daalderop zorgde voor een fijne 5-2 voorsprong voor Oranje in de vijfde set. Op 8-4 werd en onder een luid applaus van kant gewisseld en dat gaf Nederland extra ‘vleugels’. Sterk serveren, een keiharde aanval en een scherp blok wisselden elkaar af en zo liep Oranje overtuigend uit naar 11-5. Een dubbele wissel bij Polen leverde ze niet op waar ze voor gingen, Nederland hield de regie in eigen hand in de laatste set en won met 15-9.  

Aanvoerder Maret Balkestein-Grothues was trots op de veerkracht van Oranje. "Dit was een goede overwinning, al ben ik niet honderd procent tevreden. In de tweede set speelden we super sterk, maar in de derde kakken we in. Die mindere periodes moeten op het EK echt minder lang zijn. Ik geloof in ons en we sluiten hier toch mooi ook winnend af. We gaan vol vertrouwen naar het EK en willen daar een medaille pakken. We zitten in een sterke poule, dus we moeten er meteen volle bak in." 

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×