Mannen Oranje vechten zich naar zege op Spanje

Mannen Oranje vechten zich naar zege op Spanje

De Lange Mannen van bondscoach Roberto Piazza hebben wederom in vijf sets Spanje weten te verslaan in de European Golden League. In topsportcentrum De Koog in Koog aan de Zaan begon Nederland flitsend met onder ander zes aces van aanvoerder Nimir Abdel-Aziz. Spanje kwam sterk opzetten en dwong een vijfde set af. Daarin trok Oranje aan het langste eind. Dankzij de derde 3-2 overwinning staat Nederland nu weer bovenaan in Poule B van de Golden League.

Voorafgaand aan de wedstrijd ontving de in de ploeg teruggekeerde spelverdeler Daan van Haarlem uit hande van zijn vader een oorkonde voor het spelen van zijn 100e interland. In de basis begon hij nog niet, Piazza koos voor Wessel Keemink. Als passer/lopers selecteerde de Italiaan Thijs ter Horst en Gijs Jorna, Fabian Plak en Michaël Parkinson startten als middenmannen. Aanvoerder Nimir Abdel-Aziz was de hoofdaanvaller en als vanzelfsprekend verzorgde libero Just Dronkers het verdedigende werk.

Na een aftastend begin begon Nederland middels een niet aflatende servicedruk de Spanjaarden onder vuur te nemen. Met name Nimir Abdel-Aziz was niet te stoppen vanaf de servicelijn, hij sloeg in de eerste set alleen al zes aces. Daarbij scoorde hij vijf aanvallen en zette zijn handtekening voor een snoeihard killblock. Oranje pakte de eerste set met 25-15.

Spanje kon in de tweede set duidelijk meer tegengas geven, ze kregen meer grip op het opslagspel van de Lange Mannen. Een aanvankelijk ruime voorsprong (11-5) werd tenietgedaan, bij 22-23 nam Spanje zelfs het voortouw. Een handige prikbal van Wessel Keemink en een mooie score van Abdel-Aziz zetten Oranje toch op setpoint. Fabian Plak verzilverde die bij de eerste mogelijkheid en gaf Nederland de 2-0 voorsprong.

De ploeg van bondscoach Fernando Muñoz Benitez nam het initiatief over en gaf Nederland in set drie en vier het nakijken. Ook het inbrengen van onder andere Ewoud Gommans en Sjoerd Hoogendoorn bracht niet het gewenste resultaat, Spanje kwam langszij met 25-22 en 25-20. 

Aanvoerder Abdel-Aziz zei na afloop dat het team te veel tegen zichzelf aan het spelen was en niet gefocust was op het eigen spel. Dat kon in de vijfde set weer omgekeerd worden. Met uitstekende services van Thijs ter Horst, die ook een moker van een driemeteraanval in sloeg, kwam Oranje op voorsprong. Parkinson zette met zijn vierde ace Nederland op 8-4. Spanje kwam nog tot op twee punten, maar Victor Rodríguez Pérez nam op matchpoint te veel risico en serveerde in het net. Oranje kon daarmee zijn derde overwinning in vijf sets vieren.

Dankzij de winst staat Oranje nu weer bovenaan in Poule B. In Europese wedstrijden gelden gewonnen wedstrijden als eerste criterium, dus is dit een belangrijke zege. Nederland heeft met drie overwinningen en 7 punten de koppositie herwonnen. Spanje staat tweede met twee zeges en acht punten.

Woensdag spelen de Lange Mannen weer in Nederland. In Het Activum te Hoogeveen is Estland de tegenstander om 19.30 uur. Kaarten zijn hier te verkrijgen.

Kom de Lange Mannen aanmoedigen tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam!

Van vrijdag 9 t/m zondag 11 augustus speelt het Nederlands mannenteam het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Rotterdam Ahoy. Oranje heeft een olympische droom, en hoopt zich in Rotterdam voor het eerst sinds 2004 weer te plaatsen voor de Olympische Spelen. Het team van bondscoach Roberto Piazza speelt achtereenvolgens tegen Zuid-Korea (op vrijdag), België (op zaterdag) en de Verenigde Staten (op zondag). De winnaar van dit toernooi plaatst zich direct voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Lees op deze pagina hoe je erbij kunt zijn in Rotterdam Ahoy!

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×