Markus Held (20) is de nieuwe spelverdeler bij Active Living Orion en komt uit een heuse volleybalfamilie. Hij ziet zichzelf als een harde werker en een vechter, iets waar hij zijn inspiratie voor vindt bij tennisser Rafael Nadal. En bij de Argentijnse spelverdeler Luciano de Cecco, want voor Held is hij hét voorbeeld op zijn positie. Helds reis in de volleybalwereld startte in Barneveld en bracht hem via Papendal naar Doetinchem. Hij kijkt voorzichtig al verder: “De Italiaanse competitie zou het allermooiste zijn.”

Voor Markus Held was het wellicht onvermijdelijk dat hij uiteindelijk een volleyballer zou worden. Zijn vader Willem speelde in de eredivisie, zijn oom Henk-Jan werd olympisch kampioen met de Lange Mannen in Atlanta 1996. Zijn twee broers Stijn en Julius speelden het afgelopen jaar nog in de eredivisie bij respectievelijk Lycurgus en SSS. Stijn is op zoek naar een nieuwe club, Julius heeft een stapje terug gedaan en is bij eerstedivisionist Renswouw gaan spelen. Zijn neven Bart en Maarten van Garderen hebben ook de top gehaald, Bart als spelverdeler bij Dynamo in Nederland en Maarten in het buitenland bij clubs in Italië en Turkije en bij het Nederlands team. Zijn neef Tim speelt in de Italiaanse Serie A3.

Nadal als inspiratiebron
Toch kwam de definitieve keuze voor volleybal pas op twaalfjarige leeftijd. Het ging tussen tennis en volleybal. “Dat vond ik nog best lastig”, vertelt Markus. “Ik heb een tijdje de droom gehad om professioneel tennisser te worden. Na een paar jaar begon het toch wel duidelijk te worden dat ik volleybal leuker vond en daar ook wel wat meer aanleg voor had. En daar ook meer toekomst in zag.”

Zijn inspiratie vindt hij nog steeds in het tennis, want Rafael Nadal geldt voor hem als voorbeeld. “Ik vind het heel knap hoe bescheiden hij altijd blijft en hoe normaal hij eigenlijk is. Dat hij niet naast zijn schoenen is gaan lopen. Daarnaast is het zo’n knokker, echt een vechter op de baan.”

Vechtlust
Die kwaliteiten van Nadal kan hij ook goed gebruiken in het veld als spelverdeler. “Ik denk dat je het wel nodig hebt. Als spelverdeler moet je niet te veel op de achtergrond aanwezig zijn. Je moet je kunnen laten gelden binnen een team. Ook moet je de boel op sleeptouw kunnen nemen. Helemaal omdat je een belangrijke functie hebt waarin je eigenlijk het spel bepaalt. Vaak zie je ook wel dat daar een stukje vechtlust bij komt.”

Of die kwaliteiten van hem een typische Held maken weet hij niet. “Ik denk dat we een vrij nuchtere familie zijn. Niet te veel drama op het veld laten zien, niet te veel zeuren. Maar gewoon nuchter door blijven werken. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.”

Markus Held halve finale Supercup Ronald Hoogendoorn

Active Living Orion
Die instelling bracht hem in 2017 al van SSS in Barneveld naar het Talentteam op Papendal. Na drie jaar op het opleidingscentrum te hebben gewoond, vertrok hij afgelopen zomer naar Doetinchem om spelverdeler te worden bij Active Living Orion, de landskampioen van 2019. Het seizoen werd vanwege corona stilgelegd, hij kwam met zijn team twee keer in actie tijdens de Supercup. Daarin verrasten ze Draisma Dynamo in de halve finale door met 3-2 te winnen, een dag later verloren de Doetinchemmers van Amysoft Lycurgus in de strijd om de titel.

Goede leerschool
Bij Orion voegde ex-international Jasper Diefenbach zich in de week voorafgaand aan de Supercup bij het team om het midden te versterken. “Je merkt meteen dat hij zoveel ervaring meebrengt. Ondanks dat hij er maar een week bij was, zette hij meteen de jongens op hun plek en zorgde hij voor rust in de blokkering. Ik had gelijk het gevoel dat hij een aanspeelpunt was in de aanval. Dat was vanaf het begin heel prettig spelen.”

“Hij moet het niet zo van zijn hoogte hebben, hij is wat kleiner”, legt Held uit. “Hij moet het van zijn snelheid en van zijn tactische vermogen hebben. Het is echt een denker. Hij probeert een spel met de spelverdeler te spelen. Wat denkt hij dat ik denk, enzovoort. Dat spel speel je niet met iedere midden. Er zijn ook middens die maar wat doen, of altijd hetzelfde doen. Bij hem zit er altijd een idee achter. Dan moet je als spelverdeler ook echt wel met een plan er tegenover komen.”

Voor Held is dat leerproces, de bewustwording in het spelverdelen, essentieel. “Om daar alvast aan te wennen. Om beter te worden zal ik het nodig hebben. Ik hoop mij de komende jaren te kunnen ontwikkelen tot een belangrijke waarde binnen het team. Iemand waarmee Orion prijzen kan winnen.”

Jasper Diefenbach finale Supercup Ronald Hoogendoorn

Toekomst
Zijn toekomst ligt voorlopig in Nederland vertelt de student psychologie. “Ik denk ook dat ik eerst mezelf hier moet zien te bewijzen. Eerst hier naam te maken en om de prijzen mee te spelen, de prijzen te pakken en dan zie ik eigenlijk wel verder. Ik moet eerst de Nederlandse Eredivisie maar eens zien te ontgroeien, voordat ik verder kan kijken.”

Als hij dan toch verder kijkt, ziet hij zichzelf bij voorkeur eindigen in Italië. “Ik kijk graag naar de vier, vijf topteams in Italië, met name Lube Civitanova vind ik mooi. Die hebben een heel goed team. Hun spelverdeler, Argentijn Luciano De Cecco, daar kijk ik heel graag naar. Ik probeer soms wel wat dingen van hem over te nemen, al is dat verdraaid lastig. Hij is wel een voorbeeld, ik vind hem een van de beste spelverdelers die er zijn. Hij is heel zuiver en heel constant. Dat is nog wel het belangrijkste wat je als spelverdeler moet hebben. Als 99 van de 100 ballen goed liggen voor de aanvallers, zodat ze die erin kunnen beuken. Daarnaast heeft hij iets, iets nonchalants wil ik niet zeggen, maar hij is zo ontspannen. Dan schiet hij weer een bal naar het midden waarvan je denkt: ‘dat kan toch helemaal niet in zo’n situatie?’. Dat soort dingen vind ik wel heel spectaculair en mooi om te zien.”

Voorlopig is dat nog een droom. Dit kalenderjaar wordt er zeer waarschijnlijk niet meer gespeeld in de Eredivisie. Held hoopt op een vervolg van de competitie in januari. “Als we weer kunnen hervatten, dan hoop ik dat we mee kunnen doen om het kampioenschap. Dat binnenslepen is het mooiste.”

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×