De nationale zitvolleybalteams van Nederland (mannen + vrouwen) zullen niet deelnemen aan de laatste paralympische kwalificatietoernooien in Amerika (mannen) en Canada (vrouwen). Het gevolg hiervan is dat de teams van Oranje ook definitief niet zullen deelnemen aan de Paralympische Spelen van Tokio in 2020.

Oranje Zitvolleybal Dames

Zitvolleybal voor vrouwen is sinds 2004 Paralympisch, en Oranje ontbrak sinds de eerste editie nog nooit in het paralympische toernooi. Een overzicht van de resultaten:

2004: zilver
2008: brons
2012: 4e plaats
2016: 6e plaats

In februari 2020 wordt in het Canadese Halifax het laatste PKT georganiseerd, waar nog één ticket voor de Paralympische Spelen te verdienen is. Nederland zou zich voor dit PKT mogen inschrijven, maar na een uitvoerige inventarisatie is besloten dit niet te doen.

Technisch directeur Joop Alberda van de Nevobo heeft gesproken met alle potentiële internationals. Helaas is de conclusie dat er te weinig speelsters zijn die zich kunnen committeren aan het veeleisende voorbereidingsprogramma voor het PKT in februari. Wel blijkt uit de gesprekken dat het team vooruitzichten heeft om op den duur weer genoeg classificeerbare speelsters in te kunnen zetten.

Het Nederlands team gaat uiteraard door, maar legt haar doelen verderop in de toekomst. Binnenkort zal bekend worden gemaakt wie de opvolger wordt van bondscoach Pim Scherpenzeel, die in oktober afscheid nam van het team.

Oranje Zitvolleybal Heren

Ook het Nederlands mannenzitvolleybalteam heeft een rijke paralympische historie. Op de eerste vijf Paralympische Spelen waar zitvolleybal op het programma stond (sinds 1976), won Oranje maar liefst twee keer goud en drie keer zilver. De laatste keer dat Nederland zich plaatste voor de Paralympische Spelen was in 2000.

In maart 2020 wordt in het Amerikaanse Edmond (Oklahoma) het laatste PKT georganiseerd, waar nog één ticket voor de Paralympische Spelen te verdienen is. Na een zorgvuldige evaluatie is besloten de mannen van Oranje niet af te vaardigen naar dit toernooi. De resultaten van de afgelopen jaren (8e plaats EK 2019, 11e plaats op WK 2018) bieden onvoldoende vertrouwen om in Edmond mee te doen om de hoofdprijs. Bondscoach Hans Mater bouwt momenteel aan een nieuw team dat zich de komende tijd zal richten op een terugkeer in de Europese top zes.

Foto: Paravolley Europe

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×