Op het EK zitvolleybal in Boedapest zijn de Oranje heren vandaag begonnen met een nederlaag en vervolgens eens overwinning. De Nederlandse zitvolleybalheren bleken kansloos tegen vicewereldkampioen Bosnië Herzegovina, maar de ploeg van bondscoach Hans Mater herstelde zich vanavond sterk en won overtuigend van Turkije.

De Nederlandse zitvolleybalheren begonnen in poule II op het EK in Boedapest meteen met een hele lastige wedstrijd. De eerste tegenstander was de vicewereldkampioen van 2018: Bosnië Herzegovina. Die ploeg is al 9 keer Europees kampioen en wil dit jaar de tiende titel veroveren.

De start was ijzersterk voor de favoriet, in de eerste set werd Oranje overlopen door Bosnië Herzegovina en verloor met 25-9. Het service geweld van de Bosniërs werd Nederland ook te veel in de tweede set, die ging met 25-11 verloren.

In de derde set wist de ploeg van bondscoach Hans Mater wat meer tegenstand te bieden. Maar met uitblinker Safet Alibasic en nog een aantal aces maakte de vicewereldkampioen het snek af: 25-21.

De doelstelling voor deze wedstrijd was samen werken als team, keihard knokken voor iedere bal en het Bosnië Herzegovina zo lastig mogelijk te maken. Daarin slaagde Oranje zeker en vooral de derde set was goed.

Herstel tegen Turkije

De zitvolleybalheren mochten vanavond nog een keer in actie komen en konden dus snel 'revanche' nemen. Dat lukte Oranje zeker tegen Turkije, het werd een mooi en zeer overtuigende 3-0 (25-20, 25-14, 25-13) zege voor de Nederlandse mannen.

In alle drie de set nam Oranje snel een voorsprong en gaf die niet meer uit handen. Uitblinker was Loek Hendrix, de aanvoerder van de zitvolleybalheren scoorde 21 punten inclusief 4 aces.

Morgen gaat de strijd op het EK in Hongarije verder. Dan komt Oranje weer twee keer in actie en hoopt het net zulk goed spel te tonen als tegen Turkije.