De Nederlandse volleyballers zijn zondagmiddag uitstekend begonnen aan de nieuwe Golden European League. De selectie van bondscoach Gido Vermeulen won in de Doetinchemse SaZa Topsporthal met 3-1 van Slovenië. Oranje speelt aanstaande woensdag de tweede poulewedstrijd in de Golden European League, in en tegen Turkije.

Bekijk hier de samenvatting van Ziggo Sport:

Bondscoach Gido Vermeulen startte in de Doetinchemse SaZa Topsporthal met Daan van Haarlem (spelverdeler), Wouter ter Maat (diagonaal), Robbert Andringa en Maarten van Garderen (passer/lopers), Jasper Diefenbach en Michael Parkinson (middens) en Dirk Sparidans (libero).

Bij Slovenië ontbraken veel topspelers zoals Urnaut, Pajenk, Gasparini and Cebulj. Deze vedetten hebben een rustpauze ingelast en richten zich deze zomer voornamelijk op het WK in september.

Nederland verloor vorig jaar in de Final Four van de World League (groep 2) nog kansloos met 3-0 van Slovenië. Vandaag waren de rollen omgedraaid.

1e set: Droomstart voor Oranje

Oranje begon voor eigen publiek grandioos aan de wedstrijd. De Lange Mannen serveerden erg sterk en dit leidde tot aces van Ter Maat (2 keer) en Van Garderen (2 keer). Ook blokkerend had Nederland zijn zaken goed op orde, met 4 killblocks tot gevolg. Halverwege de set stond al een grote voorsprong op het scorebord (16-9) en de setzege kwam nooit in gevaar. Na een doortikbal van spelverdeler Van Haarlem ging de eerste set met 25-12 naar de thuisploeg.

2e set: Slovenen vechten zich terug in de wedstrijd

In de tweede set gaf Slovenië beduidend meer tegenstand. De stand ging lang gelijk op, totdat Diefenbach met drie killblocks Nederland op een 18-15 voorsprong zette. Oranje ging tot 21-19 aan de leiding en inmiddels waren Nimir Abdelaziz en Wessel Keemink als dubbele wissel in het veld gekomen. De equipe van bondscoach Vermeulen kon de voorsprong niet vasthouden en Slovenië nam na twee killblocks het initiatief over. Na een score van Tonček Stern ging de set met 24-26 naar de bezoekers.

3e set: Nederland comfortabel naar 2-1 voorsprong

In de derde set domineerde Oranje het spel weer volledig. Van Garderen imponeerde met twee aces en Nederland speelde een zeer gedegen side-out. Nadat de Sloveense spelverdeler Matija Jereb geblesseerd was uitgevallen, ging de set met 25-15 naar de Lange Mannen dankzij een prachtige smash van Ter Maat.

4e set: Oranje maakt wedstrijd netjes met 3-1 af

Oranje begon uitstekend aan de vierde set en kwam na een ace van Van Garderen op 9-4. De passer/loper uit Renswoude speelde een belangrijke rol in deze set en was in aanvallend en serverend opzicht constant belangrijk.

Een 20-16 voorsprong smolt als sneeuw voor de zon toen Slovenië op 21-21 langszij kwam. Dankzij een goede service van de ingevallen Tim Smit wist Nederland toch opnieuw een gaatje te slaan (23-21) en even later was het topscorer Ter Maat (22 punten) die het matchpoint benutte: 25-22.

Nederland – Slovenië 3-1 (25-12, 24-26, 25-15, 25-22)

Nog twee thuiswedstrijden in Nederland!

Oranje speelt de komende zaterdagen nog twee thuiswedstrijden in de Golden European League in Apeldoorn en Sliedrecht. Er zijn nog tickets verkrijgbaar voor deze wedstrijden op volleybal.nl/tickets!