De vrouwenploeg van Nederland heeft zich maandagavond geplaatst voor de kwartfinale op het wereldkampioenschap zitvolleybal. Na de 3-0 zege zondag op Kroatië werd in de tweede poulewedstrijd ook Rwanda met duidelijke cijfers verslagen: 25-10, 25-11, 25-18.

Het krachtsverschil tussen beide landen was te groot om er een echte wedstrijd van te maken. Vraag was vooral hoe Nederland de focus op de wedstrijd kon vasthouden. Dat lukte twee sets lang goed, maar in de derde doorgang kwam er de klad in het spel van Oranje. Niet dat de overwinning in gevaar kwam, maar Rwanda profiteerde in de derde set van concentratieverlies en hield de schade beperkt: 22-12 naar 25-18. Nederland en Canada spelen dinsdag om de eerste plaats in de poule. Ook deze wedstrijd wordt in Arnhem gespeeld (dinsdag 18.00 uur in theater Musis).

In de laatste set gunde bondscoach Pim Scherpenzeel benjamin Jamie Bos haar WK-debuut. Tot grote vreugde van haar eigen supporters mocht de zestienjarige Zwolse haar eerste minuten op een groot toernooi maken. Bos straalde na afloop van oor tot oor. “Ik ben heel blij met mijn debuut, maar ik werd wel heel zenuwachtig toen ik het wisselbordje in mijn handen gedrukt kreeg. Mijn handen begon helemaal te trillen.” De support langs de kant hielpen haar een handje. “Het was zo leuk dat ze voor me juichten. Dat gaf me het gevoel ‘kom op Jamie’. 

Deelnemen aan het WK en het zingen met het Wilhelmus geeft een bijzonder gevoel bij de spelverdeelster, die in juni 2017 gevraagd werd voor het Nederlands team. Daarvoor speelde ze staand volleybal bij VC Zwolle en nog daarvoor bij VV Wythmen. “Het WK is supergaaf, zeker omdat het in eigen land is. Veel familie en vrienden komen kijken, dat is extra leuk.”

Veel minder leuk was de periode in aanloop naar de wedstrijd tegen Rwanda. Hong Zhao kreeg te horen dat ze uitgesloten is voor verdere deelname aan het WK. Bondscoach Pim Scherpenzeel: “De keuring bestaat uit twee delen: er is een onderzoek en dat was goed verlopen. Aan de hand van die mededeling was ze VS2 (grijs) gekeurd. Er moest nog gekeken worden hoe ze zich in het veld bewoog (zondag tegen Kroatië, red.), maar dat was naar hun zeggen slechts een formaliteit. Maar blijkbaar is ze nu toch uitgesloten van verdere deelname. Dit werpt wel een schaduw over ons gevoel dat we de kwartfinales hebben gehaald.”

Foto: World ParaVolley

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn