De Nederlandse volleybalsters hebben vrijdag in de halve finale van het WK Volleybal in Japan met 1-3 verloren van Servië. Oranje deed weinig onder voor de regerend Europees kampioen, maar kwam op de beslissende momenten tekort. Zaterdag speelt Nederland om het brons tegen de verliezer van de andere halve finale: China – Italië.

Opstelling

De basisopstelling van bondscoach Jamie Morrison kende geen verrassingen: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Juliet Lohuis (midden) en Kirsten Knip (libero).

Bij Servië begonnen Maja Ognjenovic (spelverdeler), Tijana Boškovic (diagonaal), Brankica Mihajlovic en Bianka Busa (passer/lopers), Milena Rasic en Stefana Veljkovic (middens) en Silvija Popovic (libero).

1e set: Servië wint set vol servicefouten

In de eerste set was duidelijk te zien dat beide teams voornemens waren veel servicedruk te leveren op elkaars passlijn. Bij beide teams leidde dit echter tot een hoog aantal servicefouten. Tot 10-11 bleef Oranje in het kielzog van de Europees kampioen, maar na een ace van ster Boškovic nam Servië een 10-14 voorsprong.

Oranje verkleinde het gat nog tot twee punten dankzij een ace van de ingevallen Marrit Jasper, maar dichterbij liet Servië de Nederlandse volleybalsters niet komen. Na een killblock op Sloetjes ging de eerste set met 22-25 verloren.

2e set: Oranje maakt achterstand goed dankzij sterke serviceseries Buijs en Koolhaas

De tweede set werd een doorgang met een bloedstollend slot. Oranje keek de hele set tegen een kleine achterstand aan maar het gat liep richting het einde van de set op naar 16-20. Dankzij uitstekende serviceseries van Buijs en de ingevallen Nicole Koolhaas dichtte Nederland niet alleen de achterstand, maar nam het zelfs een 24-21 voorsprong.

Na twee gemiste setpoints leek Beliën de bevrijdende 25-23 binnen te slaan, maar na een succesvolle hawk eye challenge van de Servische coach Zoran Terzić werd het toch 24-24. Nederland kreeg een setpoint tegen op 25-26 maar werkte deze met succes weg. Dankzij een ace van de sterke Balkestein-Grothues kwam Oranje weer aan de goede kant van de score en direct hierna werd het vijfde setpoint benut nadat Boškovic een aanvallende fout maakte.

3e set: Setverlies na sterke start

Oranje trok het goede spel door in het begin van de derde set en nam met volleybal van ongekend hoog niveau een 9-5 voorsprong. Het geroutineerde Servië, met de uitblinkers Mihajlovic en Boškovic liet Nederland niet verder weglopen en verkleinde haar achterstand tot een punt: 16-15.

Op dit moment kwamen Britt Bongaerts en Celeste Plak in het veld als dubbele wissel, net als in de voorgaande sets. Ditmaal miste de truc om de aanval te versterken effect, waardoor Morrison zich op 17-21 voor Servië genoodzaakt zag om Dijkema en Sloetjes weer terug te wisselen. Nederland kreeg het gat niet meer gedicht en verloor de set met 19-25 na een score van Boškovic.

4e set: Servië wint met 1-3, Oranje strijdt zaterdag om brons

Nederland begon dramatisch aan de allesbeslissende vierde set en keek in de eerste technische time-out al tegen een 2-8 achterstand aan. Oranje rechtte echter haar rug, knokte zich op karakter terug en nam zelfs een 12-11 voorsprong. Na een betwistte beslissing van arbiter Patricia Rolf verloren de volleybalsters niet alleen een punt, maar waren ze op 12-12 ook al beide challenges kwijt.

Oranje liep in het vervolg steeds achter Servië aan maar weigerde te capituleren. Na een ace van Sloetjes en een killblock van Beliën werd de aansluiting gevonden (19-19) en aan het einde van de set was de stand nog steeds gelijk: 23-23. In de cruciale slotfase was het Servië dat nog het meeste over had en de genadeklap uitdeelde. Na een score van Mihajlovic won Servië de set met 23-25 en daarmee de wedstrijd met 1-3.

Zaterdag om 10.20 uur wedstrijd om brons

Zaterdag om 10.20 uur speelt Oranje in Yokohama om de bronzen medaille tegen de verliezer van de andere halve finale: China – Italië. Deze wedstrijd wordt opnieuw live uitgezonden op Ziggo Sport.

Nederland – Servië 1-3 (22-25, 28-26, 19-25, 23-25)

Bekijk hier de reacties van Maret Balkestein-Grothues, Laura Dijkema en Jamie Morrison bij Ziggo Sport: