Het is de Lange Mannen van bondscoach Roberto Piazza net niet gelukt te winnen van de Verenigde Staten in de Volleyball Nations League. In een wedstrijd waar Nimir Abdelaziz en Bennie Tuinstra rust kregen pakte Oranje twee keer de voorsprong, maar moest uiteindelijk toch buigen in vijf sets. Het werd 2-3 (25-21, 17-25, 25-23, 15-25, 13-15). Komende maandag beginnen de Nederlandse mannen aan hun laatste speelronde in Rimini.

Opstelling
Na twee zeer vermoeiende wedstrijden kregen Nimir Abdelaziz en Bennie Tuinstra vandaag rust van bondscoach Roberto Piazza. Na de 3-2 winst op Frankrijk en het 3-1 verlies tegen Italië mochten beide mannen plaatsnemen op de tribune.

Piazza begon derhalve met een aangepaste basis: Wessel Keemink (spelverdeler), Stijn van Tilburg (diagonaal), Thijs ter Horst en Robbert Andringa (passer/lopers), Luuc van der Ent en Michaël Parkinson (middens), Steven Ottevanger was de libero van dienst.

De Verenigde Staten (4e wereldranglijst) verloren woensdagavond nog van Frankrijk, maar begonnen wel met een top line-up met onder andere spelverdeler Micah Christenson, diagonaal Matt Anderson, middenman David Smith en passer/loper Taylor Sander, bronzen medaillewinnaars in Rio 2016. In de Nations League stond de VS voorafgaand aan de wedstrijd op de tiende plaats, Nederland stond vijftiende.

Set 1
Nederland (19e wereldranglijst) opende vol bravoure tegen de Amerikanen, vooral Stijn van Tilburg verkeerde direct in goeden doen. In de eerste set liet hij drie aces noteren en in totaal scoorde hij acht punten. Spelverdeler Wessel Keemink kon hem feilloos vinden.

De sfeer was goed bij Oranje, alle punten werden bevochten terwijl er bij de Amerikanen een gelatenheid over de ploeg hing. Nederland profiteerde daarvan en sloeg soms ongenadig hard toe, zoals Thijs ter Horst die zijn ploeg vanachter de driemeterlijn op 23-20 zette. Middenman Mitch Stahl sloeg op setpoint de bal buiten de lijnen en bezorgde Nederland zo de voorsprong met 25-21.

Set 2
Die tegenvaller pookte het vuur bij de ploeg van coach John Speraw op, in de tweede set hadden de Amerikanen het beter voor elkaar. Matt Anderson liet zich gelden met drie scores op rij (een aanval, twee blocks) om er 15-22 van te maken, waarna Nederland de winst aan de Amerikanen moest laten met 17-25.

Set 3
Een serie van zes punten bracht Nederland in de derde set van 6-8 naar 12-8, waarmee ze het initiatief duidelijk overnamen van de ietwat nonchalante spelers van Team USA. Ter Horst en Van Tilburg waren niet te stoppen in die fase. Toch kon Amerika een voorsprong pakken, zij waren als eerste bij de tweede technische time-out bij 15-16. Op een overgenomen setup van Steven Ottevanger, die een zeer verdienstelijke wedstrijd speelde als libero, scoorde Ter Horst de 17-16.

Bij 23-23 leek Amerika op gelijke hoogte te komen, maar de succesvolle challenge van Piazza liet zien dat de service van Garrett Muagututia duidelijk uit was. Twee punten later verzilverde Van Tilburg met zijn zestiende punt het setpoint.

Set 4
De vierde set leek erg op de tweede. Nederland kon minder makkelijk tot goede aanvallen komen en kreeg het in de pass soms stevig te verduren. Muagututia nam zijn team op sleeptouw en bracht de Amerikanen met 15-25 langszij.

Set 5
Zoals het in alle oneven sets tot dan ging was Oranje weer goed bij de les, lange rally’s gingen in die fase allemaal richting de Nederlanders. Na twee aces achter elkaar van Keemink leidde Oranje zelfs met 11-8. Die voorsprong bleek onvoldoende. Taylor Sander, de Amerikaanse aanvoerder scoorde de 13-12 uit de aanval en had daarna mazzel met een ace via de netrand.

Ter Horst sloeg in de rally daarna hard door het Amerikaanse blok uit en wist daarbij geen arm of vinger te raken. Op het eerste matchpoint sloeg Sander een onhoudbare opslag en bezorgde daarmee zijn team de zesde overwinning.

Nederland blijft na dit verlies op twee overwinningen staan. Met nog drie wedstrijden te gaan is Oranje wel naar de veertiende plaats gestegen, ze zijn Bulgarije op setratio voorbij.

Vanaf maandag speelt Nederland in de laatste speelronde achtereenvolgens tegen Canada (12), Servië (6) en Australië (16).

Laatste speelronde Nederlandse vrouwen
Morgen beginnen de Volleybaldames aan hun laatste drie wedstrijden, om 21.00 uur is het Turkije van oud-bondscoach Giovanni Guidetti de tegenstander. Nederland staat momenteel op de zesde plaats, Turkije is de nummer 4. De top-4 plaatst zich voor de halve finales van volgende week.

De wedstrijd is live te zien op Ziggo etalagekanaal 13 (gratis voor Ziggo klanten) + Ziggo Sport Docu.