Het Nederlands mannenteam heeft in een zeer spannende vijfsetter gewonnen van Portugal en de kwartfinales bereikt op het EK. Het moest zondagavond in Gdańsk van vechtvolleybal komen, maar het lukte uiteindelijk de Portugezen op de knieën te dwingen. Dinsdag vervolgt Oranje het toernooi in Polen, de tegenstander in de kwartfinale is regerend Europees kampioen Servië.

Net als op het vorige EK behaalde Nederland de achtste finales. Daarin werd in Apeldoorn verloren van Duitsland met 3-1. De laatste keer dat Oranje bij de laatste 8 op een EK eindigde was in 2009, toen in de tweede poulefase op dat toernooi de vierde plaats werd behaald. In 2009 kende het EK nog een andere opzet, er deden toen zestien landen mee. Sinds de editie van 2019 spelen 24 landen om de Europese titel.

Opstelling
Voor de achtste finale kiest bondscoach Roberto Piazza voor de volgende basis: Wessel Keemink als spelverdeler, Nimir Abdelaziz op de diagonaal. Bennie Tuinstra en Gijs Jorna als passer/lopers, Fabian Plak en Twan Wiltenburg op het midden en zoals vanzelfsprekend Just Dronkers als libero.

Set 1
Het is erg aftasten aan het begin van de wedstrijd. Een paar keer neemt Nederland de voorsprong, maar door de vechtmodus van de Portugezen wordt het gat nooit definitief. Bij 13-13 lijkt de beslissing gemaakt te worden door Gijs Jorna, die drie keer achter elkaar scoort, maar bij 18-18 staan de Portugezen er alweer naast.

De Portugese diagonaal Hugo Lucas Gaspar is in goede vorm en trekt zijn team mee in de openingsset. Hij scoort 8 punten en is vanaf de servicelijn verantwoordelijk voor flinke druk. Piazza wisselt enkele keren, Thijs ter Horst en Michaël Parkinson koen binnen de lijnen, maar het mag niet baten. Na een misverstand tussen spelverdeler Wessel Keemink en Fabian Plak is de winst voor Portugal: 22-25.

Set 2
Ondanks een ruime voorsprong (9-5) weet Oranje de Portugezen niet van zich af te schudden. Het blok van de Zuid-Europeanen is sterk en ze weten veel aanvallen van de Lange Mannen te remmen. Daarna komen Alexandre Ferreira en Lucas Gaspar vaak tot scoren.

Ze nemen het initiatief in de set over, wat Piazza noopt bij 20-20 tot het wisselen van Keemink voor Freek de Weijer. De Portugezen komen middels een blok nog op 20-21, maar daarna is het weer Gijs Jorna die Nederland erbij houdt. Twee blocks (22-21 en 24-21) brengen Oranje richting setwinst, Fabian Plak maakt het vervolgens blokkerend af: 25-22.

Set 3
Met de inbreng van De Weijer is er ook nieuw elan in de aanval. Nederland loopt direct uit naar een 12-6 voorsprong en het ritme lijkt daadwerkelijk gevonden. Bij Portugal worden een paar wisselingen doorgevoerd, waarvan diagonaal Marco Ferreira de belangrijkste is. Langzaam maar zeker hervindt Portugal de vorm en knokt zich terug in de set.

Met drie punten op rij nemen ze zelfs de leiding met 21-23 en pakken ze ook het eerste setpoint bij 23-24. Het wordt niet verzilverd en Abdelaziz kan Oranje op setpoint zetten. Een driemansblok, waarin de ingewisselde Robbert Andringa zijn handen tegen de bal zet, bezorgt Nederland de zege: 26-24.

Set 4
Vanaf de start van de vierde set loopt Nederland achter de feiten aan. Portugal loopt uit naar 3-8 en dat zet de toon. Oranje vecht zich terug, onder andere door het inzetten van Wouter ter Maat. Maar de Portugezen behouden het initiatief, ze winnen uiteindelijk met 20-25.

Set 5
Voor de tweede keer dit EK moeten de Nederlandse mannen een vijfde set spelen. De eerste tegen Rusland ging nipt verloren, deze keer staat Nederland wel zegevierend aan het einde. Alleen op 6-7 komt Portugal voor, maar dat werd snel gecorrigeerd. De wissel was bij 8-7, nadat Abdelaziz uithaalde. Michaël Parkinson is inmiddels in de ploeg gekomen voor Fabian Plak en met een uiterst belangrijk blok maakt hij het 10-7.

De mannen van Piazza blijven aan de goede kant van de score, maar zien Portugal nog wel tot op een punt naderen. Op het tweede matchpoint krijgt Nimir Abdelaziz de setup aangespeeld en hij slaat via de libero het punt binnen. Zijn 37e van de avond. Met 15-13 kwalificeert Oranje zich voor de kwartfinales. Gijs Jorna speelt met 15 punten een belangrijke rol in de overwinning van zondag.

Bij laatste acht
Met dit resultaat behaalt Oranje voor het eerst sinds 2009 weer een plek bij de laatste acht. Hiermee is het Nederlands team ook automatisch geplaatst voor het EK van 2023. De tegenstander in de kwartfinale is Servië. De regerend Europees kampioen kent, net als Oranje, een lastige avond. Ze winnen met 3-2 van Turkije, waarvan Nederland in de poule nog met 3-1 had gewonnen. De wedstrijd wordt dinsdag zeer waarschijnlijk om 17.30 uur gespeeld.

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×