Nederlandse première, in aanwezigheid van spelers van de nationale zitvolleybalploeg van Bosnie-Herzegovina en makers van de documentaire.

De documentaire ‘Gewond Goud’ gaat letterlijk en figuurlijk over vallen en opstaan. Gewond raken in de oorlog, een been verliezen, revalideren, zitvolleybal gaan spelen en dan met de nationale ploeg Europees, Wereld en Olympisch kampioen worden. Dat is het verhaal van de nationale zitvolleybalploeg van Bosnië-Herzegovina.

De meeste spelers zijn in de Bosnische oorlog van 1992-1995 zwaar gewond geraakt door een mortiergranaat of een mijn. Sommigen waren toen nog kinderen. Na zo’n traumatische ervaring moesten ze hun leven weer gaan oppakken. Veel dromen moesten ze opgeven, maar voor hen die zitvolleybal op een top niveau zijn gaan spelen, is een droom om een kampioen te worden een werkelijkheid geworden.

Voor veel gewond geraakte jongens en mannen was zitvolleybal een uitkomst om uit hun isolement te raken, met sport bezig te zijn en hun plek in de maatschappij weer te verwerven. Veel zitvolleybalspelers hebben dankzij hun topprestaties ook een baan kunnen krijgen en een redelijk bestaan in een post-conflict land kunnen opbouwen. Voor hen is zitvolleybal meer dan een topsport die ze bijna dagelijks beoefenen.

Gewond Goud gaat over gewond zijn, en sommige wonden zijn niet altijd zichtbaar, beperkt worden en succesvol doorgaan met het leven. Over de trauma’s overwinnen en jezelf overstijgen. Oorlog en vrede, sport en succes, ziekte en kameraadschap.

Het WK Zitvolleybal wordt van 15-22 juli 2018 gespeeld in vijf steden. De wedstrijden worden gespeeld in theaterzalen. De zestien deelnemende mannenteams spelen hun eerste twee poulewedstrijden in de Maaspoort in Venlo op 15 en 16 juli 2018. 

Koop je tickets hier!

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn