De Nederlandse volleybalvrouwen hebben vrijdagavond geen overwinning kunnen toevoegen aan hun totaal in de Volleyball Nations League. Er werd met 3-0 verloren van het Turkije van Giovanni Guidetti. In de eerste set was Oranje nog dicht bij setwinst, maar kon het niet afmaken. Daarna lukte het niet meer in het spoor van de Turkse vrouwen te blijven. Morgen spelen de Volleybaldames tegen Brazilië, de huidige nummer 2 van de ranking.

De inzet voor deze wedstrijd was duidelijk, bij winst had Nederland zich weer nadrukkelijk kunnen mengen in de strijd om een plek bij de Final Four.

Opstelling
Bondscoach Avital Selinger begon met Marrit Jasper aan de wedstrijd in plaats van Anne Buijs, verder stuurde hij zijn inmiddels bekende basis het veld in. Britt Bongaerts (spelverdeler), Iris Scholten (diagonaal), Eline Timmerman en Juliët Lohuis (midden), Nika Daalderop (passer/loper) en Myrthe Schoot als libero.

Set 1
Turkije maakte in de eerste punten van de wedstrijd direct duidelijk met welke intentie zij de wedstrijd aanvingen. Met enkele krachtige aanvallen van Zehra Günes, Hande Baladin en Ebrar Karakurt namen ze een 5-1 voorsprong. Het duurde even voordat Oranje van die klap bekomen was, het lukte niet om tot goede aanvalsopbouw te komen.

Halverwege de set begon het bij Nederland beter te lopen. De pass kon worden gebracht en steeds vaker was de eerste aanval raak. Juliët Lohuis, Marrit Jasper en Eline Timmerman pakten hun punten mee. Het leidde ertoe dat Nederland bij 16-15 zelfs als eerste bij de technische time-out was. Een ace van iris Scholten en een daaropvolgende score in de aanval maakte het verschil zelfs drie in het voordeel van Nederland (20-17).

Na een bal van Baladin die afgefloten was wegens dragen kreeg de coach van Turkije, Giovanni Guidetti wegens protesteren de gele kaart gepresenteerd. Oranje had twee setpoints (24-22), maar kon die niet benutten. Op het eerste setpoint van Turkije was het Günes die Nika Daalderop wist af te stoppen middels een goed geplaatst blok: 25-27.

Set 2
Ook in de tweede set keek Nederland snel tegen een 5-1 achterstand aan. Maar zo snel als die kwam, herstelden de Volleybaldames zich ook weer. Bij 8-8 stonden ze er weer naast. Vanaf dat moment was het Turkije dat de klok sloeg. Aanvoerster Eda Erdem Dündar was blokkerend ijzersterk (5 punten) en Baladin en Karakurt bleven ongenadig hard uithalen. Uiteindelijk was het Erdem Dündar die via Nederlandse vingers het setpoint benutte: 20-25.

Set 3
Waar Nederland in de eerste twee sets veerkracht toonde en nog op gelijke hoogte kon komen, lukte dat in de derde set niet. Na 4-8 werd het 13-6, alvorens Oranje met een laatste krachtsinspanning tot op 18-20 kwam na een ace van de inmiddels ingebrachte Anne Buijs. Dichter zou Nederland niet meer naderen, Baladin, Günes en Karakurt zetten hun team op matchpoint. Het eerste werd nog weggewerkt door Daalderop, maar op het tweede was het raak voor Turkije toen Scholten haar opslag in het net plaatste: 20-25

Nederland blijft na de nederlaag op acht overwinningen staan en is bijna uitgeschakeld voor een plek in de halve finale waarvoor de top-4 zich plaatst. De nummers 3 en 4, Turkije en Japan, hebben beide al tien zeges. Dat aantal kan Oranje nog evenaren, maar dan moet er nog wel twee keer worden gewonnen. Om te beginnen morgen tegen Brazilië, het land dat tweede op de ranking en de wereldranglijst staat.

De wedstrijd wordt om 19.30 uur gespeeld en is live te volgen op Ziggo Sport (Ziggo kanaal 14) en Ziggo Sport Select.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×