Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde hebben op het EK Beachvolleybal in Moskou in de achtste finale verloren van de Russen Semenov en Leshukov. De heren van Beachvolleybal Team Nederland (BTN) moeten daardoor genoegen nemen een negende plek op het EK van 2019. Er zat meer in, maar uiteindelijk werd het 1-2 (21-14, 13-21, 12-15) tot grote vreugde van het thuispubliek.

In de eerste set van de achtste finale in Moskou regende het hard. Varenhorst en Van de Velde deerde het niet, ze begonnen heel sterk aan de strijd en kregen het Russische publiek even stil toen ze op een mooi 4-0 voorsprong kwamen. De Russen leken de druk flink te voelen, de laatste kans op Russisch succes op het EK, ze maakten veel onnodige fouten.

De BTN-heren speelden sterk en maakten in de side-out geen fouten. Met een sterk blok van Varenhorst en veel power in de aanval werd het 21-14 in de eerste set. Maar in de tweede set ging het publiek massaal achter Semenov en Leshukov staan en die kregen daar hernieuwde energie van. De wedstrijd keerde om en nu waren het de Russen die het spel bepaalden.

De Russen zochten aanvallend meer de handen van Varenhorst op en dat werkte. Ook slopen er te veel aanvalsfouten in bij de BTN-heren. Semenov begon steeds beter te blokkeren en de Nederlanders kwamen maar niet tot scoren, tot grote vreugde van het publiek. Het werd 13-21 voor de thuisploeg en dus volgde er een beslissende derde set.

Die werd zenuwslopend spannend. De Russen namen mede door aanvalsfouten van Van de Velde en een blok van Semenov een voorsprong van 4-7 en dus namen de BTN-heren een time-out. Die leverde resultaat op want de Russen waren even uit hun ‘flow’.

Nederland vocht terug tot 11-11 en kreeg een grote kans op een voorsprong, maar scoorde nier. Met een killblock maakte Semenov het verschil en werd het 11-13. Na een topredding van Leshukov maakten de Russen het af: 12-15.

Een negende plek voor Varenhorst en Van de Velde, de teleurstelling droop van hun gezicht af. Ze wisten heel goed dat ze een kans op de kwartfinale gemist hadden, er zat duidelijk meer in.