Beachvolleybal

Negende plekken op EK Beach onder 22 in Letland

Op het EK Beachvolleybal onder 22 jaar in de Letse badplaats Jurmala zijn twee Nederlandse teams als negende geëindigd. Katja Stam en Mexime van Driel verloren in de achtste finale van Rusland, Mees Blom en Yorick de Groot werden door Litouwen uitgeschakeld.

Stam en Van Driel begonnen het toernooi in Jurmala erg goed. In de poulefase wonnen ze de eerste twee pouleduels, maar de strijd om de eerste plek werd nipt verloren van het als eerste geplaatste Letse team. In de tussenronde lieten de Nederlandse meiden hun kracht weer zien, ze schakelden daarin het tweede team van het thuisland uit. In de achtste finale ging het echter fout, de Russinnen Bocharova en Voronina waren met 21-9 en 21-19 te sterk. Een negende plek werd het eindpunt voor Stam en Van Driel.

Coach Margo Wiltens blikte terug op het toernooi van Stam en Van Driel. “De meiden speelden een interessante laatste poulewedstrijd tegen Letland waarin zij in beide sets de break maakten, hen bij lieten komen en dat is niet houdbaar in een wedstrijd. Steeds weer gelijk komen waarbij ook Letland bleef doorstrijden. Daarmee kom je als tweede uit de poule en tref je een sterke tegenstander. Voorafgaand waren ze klaar voor de wedstrijd. Na fluitsignaal bleek dat anders,” aldus Wiltens.

“In de eerste set gaat een van onze spelers er passend af maar ook het herstel laat te lang op zich wachten waardoor de eerste set amper nog over spelen gaat, maar enkel nog over herstellen. Dat doen we in de tweede set maar we komen ondanks 11-10 en 14-14 en 17-18 niet tot een break. Daarmee verlies je de mogelijkheid om verder te strijden. Het team heeft van beide kanten interessant potentieel laten zien en bij vlagen sterk niveau in alle opzichten. Echter moeten we genoegen nemen met een 9e plek. En simpelweg is dat hoe het is en dat heb je te slikken.”

Blom en De Groot hadden ook een sterke start in de poulefase, ze wonnen op overtuigende wijze van zowel Tsjechië als Estland. In de derde wedstrijd in de poule ging het om poulewinst op het EK onder 22 jaar en daarmee een directe plek in de achtste finale. Het werd een zinderende en superspannende strijd tegen Rusland die met 34-23 en 27-25 verloren werd. De mannen van Beachvolleybal Team Nederland kwamen daardoor in de tussenronde terecht.

Daarin rekenende de talenten van BTN af met Wit Rusland waardoor ze alsnog een plek in de achtste finale afdwongen. De talenten uit Litouwen bleken te sterk, al was het verschil in de achtste finale minimaal: 21-19 en 21-19. Blom en De Groot moesten daardoor ook genoegen nemen met een gedeelde negende plaats op het EK onder 22 jaar.

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×