De mannen zijn deze week ook begonnen aan hun groepsfase van de Champions League en direct kwamen twee Nederlanders in actie. Oranjespelers Nimir Abdelaziz en Wessel Keemink speelden in Poule E tegen elkaar. Voor Abdelaziz leverde dat drie overwinningen op, Keeminks team Karlovarsko uit Tsjechië verloor alle wedstrijden. In Poule A bij de vrouwen kwamen Femke Stoltenborg en Nicole Oude Luttikhuis in actie, zij wonnen twee keer.

Net als bij de vrouwen spelen de mannen in de Champions League in aangepaste vorm. Normaal speelden de twintig teams verdeeld over vijf poules uit- en thuiswedstrijden. Nu is gekozen voor een toernooiopzet, waar de teams in drie dagen tijd een halve competitie afwerken. Deze week was het de beurt aan Poule E, waarin het Italiaanse Trentino (met Abdelaziz), het Russische Lokomotiv Novosibirsk, het Duitse Friedrichshafen en het Tsjechsiche Karlovarsko (Keemink) uitkomen.

In totaal doen er dit jaar zes Nederlandse mannen mee aan het hoogste Europese toernooi. Hieronder zie je voor welk team en in welke poule zij uitkomen.

Poule A

Lindemans Aalst (BEL)

Twan Wiltenburg

Poule B

Sir Sicome Monini Perugia (ITA)

Thijs ter Horst

Poule D

Knack Roeselare (BEL)

Michiel Ahyi

Stijn van Schie

Poule E

Trentino Itas (ITA)

Nimir Abdelaziz

Čez Karlovarsko (CZE)

Wessel Keemink

Poule E
Het eerste toernooi van Poule E werd in het Italiaanse Trento gespeeld, de thuisbasis van Nimir Abdelaziz en zijn team. Op dinsdag stond direct de grote kraker tussen de Champions League-winnaars van 2009-2011 (Trentino) en 2013 (Novosibirsk) op het programma. Trentino stond voor een groot probleem, want beide spelverdelers van het team zaten in thuisisolatie vanwege het opgelopen coronavirus. Gelukkig beschikt Trentino over multitalent Nimir Abdelaziz die van 2011 tot 2016 nog als spelverdeler voor het Nederlands team uitkwam. Hij vervulde die rol in de competitie in Italië vorige week ook al en deze week trad hij elke wedstrijd op als spelleider.

Serviceserie van 11 punten
Direct in die eerste wedstrijd op dinsdag bewees hij zijn klasse. Schijnbaar moeiteloos paste hij zich aan aan zijn tijdelijke rol. Hij kon zijn aanvallers goed bedienen en zelf pikte hij regelmatig zijn punten mee. Trentino kwam terug na een 2-0 achterstand en in de vijfde set gaf Abdelaziz een ware show weg vanaf de servicelijn. Op 4-2 begon hij met serveren en hij vuurde direct drie aces af. Daarna bleef hij keer op keer de druk op de Russen zetten, zij konden niet omgaan met de pure kracht. Abdelaziz serveerde de wedstrijd uit en Tretino won derhalve met 15-2. Tegenstander Marko Ivovic verzuchtte dat het een pijnlijke nederlaag was, hij wenste het niemand toe zo te verliezen.

Op woensdag stonden Keemink en Abdelaziz tegenover elkaar in de strijd der Lange Mannen. Na een goede start van Karlovarsko (winst in de eerste set met 25-19) kwam Trentino op stoom. Belangrijke man was ex-international Dick Kooy, die genaturaliseerd is tot Italiaan, hij werd topscorer en MVP. Trentino maakte het eenvoudig met 3-1 af. Nimir leverde nog een prachtige enkelhandige setup af die door zijn Servische teamgenoot Srecko Lisinac vernietigend werd binnen geslagen.

Koppositie
Op donderdag ging het in de wedstrijd tussen het Duitse Friedrichshafen (kampioen van 2007) en Trentino om de koppositie in de poule. De Duitsers hadden van zowel Karlovarsko (3-1) als Novosibirsk (3-0) eenvoudig gewonnen. Zij gingen als favoriet de wedstrijd in, maar kwamen van een koude kermis thuis. Trentino rolde ze op met 3-0, ondanks dat zij Dick Kooy misten vanwege een blessure.

Trentino staat na de eerste wedstrijden dus bovenaan, gevolgd door Friedrichshafen en Novosibirsk.

Eerste setwinst
Karlovarsko won met Wessel Keemink de eerste sets ooit in de Champions League, in een eerder optreden in 2019 met Daan van Haarlem in de gelederen was dat nog niet gelukt. Ze wonnen in elke wedstrijd een set, maar staan na de eerste speelronde toch puntloos onderaan. Keemink is vorige week aangesloten bij het Tsjechische team vanwege blessures bij de spelverdelers. Hij heeft een contract voor twee maanden getekend.

Poule A bij de vrouwen
Deze week kwam het Duitse Schwerin in Poule A in het vrouwentoernooi in actie, met Femke Stoltenborg en Nicole Oude Luttikhuis. In een zware poule startten zij sterk, er werd met 3-1 gewonnen van het Poolse Rzeszów. Van het Italiaanse Scandicci, een ware topploeg, werd met 3-1 verloren. Op donderdag versloeg Schwerin Busto Arsizio (ITA) met 3-0.

Voor beide Nederlandse vrouwen waren slechts invalbeurten weggelegd. Daarin deed Stoltenborg nog iets opmerkelijks, met een ware fake wist zij tegen Scandicci een prachtig punt te scoren. Bekijk die hier.

Volgende week wordt een drukke Champions League-week. Bij de vrouwen komen de clubs van Robin de Kruijf, Laura Dijkema, Juliet Lohuis en Hester Jasper voor het eerst in actie. Bij de mannen spelen Twan Wiltenburg en Thijs ter Horst hun eerste wedstrijden.

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×