Het is Sanne Keizer en Madelein Meppelink niet gelukt de eerste wedstrijd op de Olympische Spelen van Tokio winnend af te sluiten. In een spannende wedstrijd kwamen ze net tekort: het werd 1-2 (21-19, 18-21, 14-16) voor de Spaanse Liliana en Elsa. Na de eerste speeldag in Poule B staan de Nederlandse vrouwen op de derde plaats.

Liliana Fernández Steiner en Elsa Baquerizo McMillan kwalificeerden zich in 2019 al voor deze Olympische Spelen via het mondiale kwalificatietoernooi. Sindsdien presteerden de Spaanse vrouwen op de World Tour niet goed, ze scoorden vooral 17e plaatsen dit seizoen. Keizer en Meppelink deden het met een vierde en twee vijfde plaatsen aanzienlijk beter.

Set 1
In de eerste set bleek het verschil van dit seizoen ook, de Nederlandse vrouwen pakten met overtuigend spel een voorsprong van 14-10. De aanvallen waren hard en de schreeuw die erop volgde ook. Geen moment zat er twijfel in het spel van de speelsters van Beachvolleybal Team Nederland. Ook toen op 19-17 de setup vanuit het achterveld moest komen sloeg Madelein Meppelink ongenadig toe, waarmee zij Oranje op setpoint bracht.

Maar de Spaansen gaven niet op, pakten nog twee punten terug en dwongen Nederland in een time-out. Daarna scoorde Meppelink als in een herhaling van het punt bij 19-17 en was de eerste set met 21-19 voor Nederland.

Set 2
Maar de aanzet die de Spaanse vrouwen eind eerste set al deden betaalde zich uit in de tweede set. Nu waren zij het die een 14-10 voorsprong pakten en die marge konden vasthouden. Bij 16-20 stonden ze voor het eerst op setpoint, na een challenge wonnen de vrouwen in Oranje dat punt. Sanne Keizer kwam vervolgens aan service en leverde een ace af, wat Liliana en Elsa noopte een time-out te nemen. Opmerkelijk genoeg werd nadat de teams het veld betraden aangegeven dat niet Sanne Keizer moest serveren, maar dat Madelein Meppelink aan de beurt was. Haar opslag belandde in het net en met 18-21 trokken de Spaanse vrouwen de stand gelijk.

Set 3
Al snel in de derde set moesten Keizer en Meppelink een gaatje laten, toen Liliana middels een blok de stand op 1-3 zette. Vanaf dat moment was het achtervolgen voor de Nederlandsen. Op 14-14 kwamen ze na een aanval van keizer via de handen van Liliana langszij, maar op matchpoint komen lukte niet. Liliana shotte kort cross en op het matchpoint sloeg zij toe door de aanval van Meppelink af te blokken.

Door het verlies staan Keizer en Meppelink nu derde in Poule B. Eerder op de Japanse dag wonnen Alix Klineman en April Ross (USA) met 2-0 van Chen Xue en Xinxin Wang uit China. De Chinese vrouwen zijn dinsdag om 9.00 uur Nederlandse tijd de volgende tegenstanders van Keizer / Meppelink.

De nummers 1 en 2 van de zes poules plaatsen zich direct voor de achtste finales. Ook de twee beste nummers 3 voegen zich daarbij. De overige nummers 3 krijgen in een zogeheten Lucky Loser-wedstrijd nog een laatste kans zich ook bij de laatste zestien teams te spelen.

Maandag
Morgen komen om 14.00 uur Nederlandse tijd Katja Stam en Raïsa Schoon voor de tweede keer in actie tijdens de Spelen, zij treffen Europees kampioen Joana Heidrich / Anouk Vergé-Dépré (SUI). In februari van dit jaar waren de Nederlandse vrouwen nog te sterk in het enige duel dat ze tot nu toe tegen elkaar speelden.

Stam en Schoon verloren hun eerste duel met 2-0 van wereldkampioen Pavan / Melissa uit Canada, Heidrich / Vergé-Dépré versloeg in drie sets het Duitse koppel Borger / Sude.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×