Olympisch kwalificatiesysteem beachvolleybal schuift een jaar op

Olympisch kwalificatiesysteem beachvolleybal schuift een jaar op

Na het uitstellen van de Olympische Spelen tot de zomer van 2021 heeft de FIVB besloten ook de deadlines voor het kwalificeren met een jaar op te schuiven. De wereldvolleybalbond maakte dit woensdag bekend. Verder worden er geen wijzigingen aangebracht in het kwalificatiesysteem.

De FIVB heeft in overleg met de beachvolleybalcommissie van de bond en met de atletencommissie besloten de volgende deadlines aan te passen:

  1. De deadline voor kwalificatie via de ranglijst is nu gelegd op 13 juni 2021. De deadline stond op 14 juni 2020. Op 14 juni 2021 wordt de olympische ranking gepubliceerd aan de hand waarvan 15 teams per gender zich plaatsen voor de Spelen van Tokio.
  2. De Continental Cups, waar per continent nog 1 ticket per gender voor een nationale bond te verdienen is, moeten voor 27 juni 2021 zijn afgewerkt.

Er zijn verder geen wijzigingen doorgevoerd. Teams komen nog steeds in aanmerking voor kwalificatie als ze aan minstens 12 toernooien die meetellen als kwalificatiemoment hebben deelgenomen. De beste twaalf resultaten tellen mee voor de olympische ranking.

Ranking
De olympische ranking wordt opgemaakt aan de hand van de resultaten die worden geboekt op de World Tour van 1 september 2018 tot en met 13 juni 2021. Ook tellen de resultaten van het WK 2019, de World Tour Finals 2019 en de finale van de Continental Tour mee. De beste vijftien teams die zich nog niet op andere wijze hebben gekwalificeerd plaatsen zich voor Tokio.

Op die ranking staan Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen er goed voor. De wereldkampioenen van 2013 (zaterdagavond om 20.00 uur te zien in #SMASHBACK op Volleybal.nl) staan op de zevende plaats. Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde staan op de 27e plaats. Voor het jonge duo Jasper Bouter en Ruben Penninga lijken de Spelen te vroeg te komen, zij staan op de 55e plaats.

Bij de vrouwen staan twee Nederlandse duo's op plaatsing. Sanne Keizer en Madelein Meppelink staan achtste, Joy Stubbe en Marleen van Iersel bezetten de zestiende plaats, maar door het wegvallen van een aantal reeds gekwalificeerde teams behoren de tot de vijftien beste koppels.

Routeplan
Met deze aanpassing in het kwalificatiesysteem hebben de beachvolleyballers weer een route richting de Spelen van Tokio, die op 23 juli 2021 van start gaan. FIVB President, Dr Ary S. Graça F° zegt over de aanpassingen dat de "FIVB gelooft dat het kwalificatiesysteem een gebalanceerd, eerlijk en universele aanpak representeert, waarin de best presterende teams de kans hebben zich te plaatsen voor de Spelen".

Bekijk hieronder hoe het kwalificatiesysteem er grafisch weergegeven uitziet.

Tokyo BVB Qualification process W png
Tokyo BVB Qualification process M png
Foto: FotoHoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×