Op weg naar de vrouwen finale

Op weg naar de vrouwen finale

In een vol stadion in Den Haag werden vanmiddag de halve finales van het vrouwentoernooi gespeeld. In beide wedstrijden waren de teams erg aan elkaar gewaagd, wat zorgde voor twee spannende driesetters.

Liliana/Elsa vs. Hüberli/Betschart
Het Zwitserse duo Hüberli/Betschart heeft de opmars van het Spaanse duo Liliana/Elsa gestopt. Ze wonnen in de halve finale met 2-1 (14-21, 23-21, 15-13). De Spaansen (als vijftiende geplaatst dit toernooi) schakelden in de kwartfinale nog topfavorieten Laboureur en Sude uit Duitsland uit, maar moesten nu het hoofd buigen voor het als vijfde geplaatste team Hüberli/Betschart.

De Zwitsersen begonnen goed aan de eerste set, maar al snel bogen Liliana en Elsa de achterstand om in een voorsprong. De service van Elsa bracht met name Hüberli vaak in de problemen. Met onder andere een ace en een gelukje met een service via het net nam het Spaanse team een voorsprong van vier punten. Deze voorsprong werd de hele set niet meer uit handen gegeven. Ze scoorden hun punten vooral met korte geslagen aanvallen en slimmigheidjes zoals balletjes via het blok van de tegenstander uitslaan. De eerste set ging naar dit ervaren Spaanse duo met 21-14. 

In de tweede set golfde het spel op en neer. De servicedruk was voor beide teams het wapen waarmee ze elkaar onder druk zetten. Hüberli zette een mooie serie neer. Vooral Liliana had passend veel moeite. Hierdoor liepen ze uit naar 14-8. Vervolgens kwam de Spaanse Elsa weer aan service en bracht ze de spanning terug in de set: 15-15. Twee matchpoints werden weggewerkt door de Zwitserse dames waarna ze zelf bij hun tweede setpunt toesloegen. Met 23-21 trokken ze de stand in sets gelijk: 1-1. 

De derde set moest de beslissing brengen. Beide teams vochten voor elk punt, met prachtige rally’s tot gevolg. De Zwitserse dames leken zich wel thuis te voelen in Den Haag. Na eerder dit jaar in januari al een derde plek te hebben veroverd op het WorldTourtoernooi in deze stad, vochten ze zich nu naar een plek in de finale. Met 15-13 werd de derde set gewonnen en daarmee ook de wedstrijd.

Hermannová/Slukova vs. Keizer/Meppelink
De tweede halve finale ging vandaag tussen Tsjechië en Nederland. Met een enthousiast publiek dat vol achter Keizer en Meppelink ging staan, ging de winst na een spannende driesetter naar het Nederlandse duo: 2-1 (20-22, 21-17, 15-12)

De eerste set was een spannende. Het spel ging op en neer. Sanne Keizer liet zien niet veel last meer te hebben van haar enkelblessure (opgelopen in de achtste finale). Er waren lange, spannende rally’s. Het Nederlandse duo maakte gebruik van het thuispubliek. Beide speelsters zweepten het publiek op als er weer eens een lange rally winnend afgesloten werd. Toch behielden de Tsjechische dames de hele set een kleine voorsprong. Keizer bracht de spanning weer helemaal terug door met een ace de stand weer gelijk te trekken, maar het was niet voldoende voor setwinst. Hermannová en Slukova pakten de eerste set met 22-20. De tweede set ging ook lang gelijk op. De Nederlandse vrouwen leken vleugels te krijgen van het publiek. Keizer wisselde harde aanvallen af met tactisch geslagen ballen langs de lijn. Ook met haar service maakte ze het Hermannová en Slukova moeilijk. Meppelink bewees haar waarde aan het net, door een blok van haar kwamen de Nederlandsen op setpunt. Deze werd binnengesleept door een

geplaatst shotje langs de lijn van Sanne Keizer: 21-17. Net als bij de eerste halve finale, moest een derde set de beslissing brengen. Hierin zakte Keizer/Meppelink wat in: ze maakten zelf een aantal servicefoutjes, wat in combinatie met het goede spel van de Tsjechische dames, zorgde voor een kleine achterstand. IJzersterk verdedigend werk van Slukova aan Tsjechische kant en Keizer van Nederland zorgden voor lange rally’s. Tsjechië pakte een 10-6 voorsprong, maar toen kregen de Nederlandse dames vleugels. Ze bogen de achterstand om in een voorsprong. Met een ace maakte Keizer in stijl het beslissende punt: 15-12. De strijd om de gouden medaille zal vanavond om 19:45 uur beginnen en zal dus gaan tussen Nederland en Zwitserland. Meppelink zegt hierover: “We hebben vorige week nog tegen de Zwitsers gespeeld”, vertelde Meppelink. “Toen hebben we dik gewonnen, maar daar houden we ons nu niet teveel mee bezig. Eerst herstellen.”

Hüberli/Betschart gaven voor het begin van de tweede halve finale al aan dat de tegenstander ze niet heel veel uitmaakte, maar dat ze het wel leuk zouden vinden om tegen Keizer/Meppelink te spelen: “Maar het zou wel heel mooi zijn als we tegen een Nederlands team kunnen spelen in de finale, met deze sfeer in het stadion”.

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×