De Nederlandse volleybaldames hebben hun tweede overwinning in de Volleyball Nations League geboekt. Oranje won vannacht in Calgary met 2-3 (25-23, 20-25, 26-24, 21-25 en 10-15) van Japan, het enige land dat nog ongeslagen was in de Nations League. Vanavond neemt Nederland het op tegen Turkije.

Basisopstelling
Bondscoach Avital Selinger begon de wedstrijd met Britt Bongaerts (spelverdeler), Celeste Plak (diagonaal), Anne Buijs en Fleur Savelkoel (passer/lopers), Eline Timmerman en Juliët Lohuis (middens) en Myrthe Schoot (libero).

Elles Dambrink, Laura Dijkema en Marrit Jasper vielen in.

Oranje komt terug van 2-1 achterstand
Na drie gespeelde sets, waarin het redelijk gelijk opging tussen de twee teams, keek Oranje tegen een 2-1 achterstand aan. In de must win vierde set voor Nederland, scoorde Japan bij een stand van 8-8 zeven punten op rij en liep daarmee uit naar 15-8. Plak eindigde de puntenreeks, waarna Nederland zich knap terugknokte naar 18-18. Dankzij twee aces van Lohuis kwam Nederland in de slotfase op een 19-22 voorsprong en met blok van Savelkoel verzilverde Oranje hun eerste setpunt: 21-25.

VNL NL Japan 7
VNL NL Japan 8
VNL NL Japan 5
VNL NL Japan 2
VNL NL Japan 4

Japan niet langer ongeslagen
Nederland begon sterk aan de vijfde set en liep al snel uit naar 1-5. Een gat dat Japan niet meer kon dichten: met 10-15 verloor het Aziatische team hun eerste wedstrijd in de Volleyball Nations League. Vooral het verschil in blokkeringspunten was groot: tegenover 18 blokkeringspunten van Nederland, waarvan 7 afkomstig van Lohuis, zette Japan er slechts 3. Anne Buijs werd topscorer voor Nederland met 23 punten.

Vrijdag tegen Turkije

Met de tweede overwinning op rij klimt Oranje van de vijftiende naar de veertiende plaats in de competitie. Vanavond spelen de volleybalsters om 22.00 uur tegen Turkije. Het team van bondscoach Giovanni Guidetti staat momenteel zevende op ranglijst.

Bekijk op deze pagina hoe je de wedstrijden van Nederland op de Volleyball Nations League kunt volgen.