Elvira Stinissen is al jarenlang een van de sterkhouders van de Oranje zitvolleybaldames. Ze is dan ook de aanvoerster van het team en op Volleybal.nl praat ze over het WK in eigen land, nog twee dagen en dan barst het Volley2018 feest los. Stinissen is er klaar voor en het WK heeft voor haar extra lading, want het wordt ook haar laatste.

Wat verwacht je van het WK in eigen land?

"Dat het ten eerste supergaaf wordt met al onze familie, vrienden, collega’s op de tribune! Ten tweede dat het een bijzondere ervaring wordt om in theaters te spelen en als laatste dat we hele mooie wedstrijden gaan spelen." 

Wat kan Nederland van jullie verwachten?

"Dat we spelen zoals we kunnen. Daarmee bedoel ik dat als wij met het enthousiasme gaan spelen, wat ook echt onze kracht is als team, dat er dan leuke en mooie wedstrijden gespeeld gaan worden. Ik hoop dat iedereen die komt kijken van onze sport kan genieten en als ze naar huis gaan denken: ‘zo dat was een gave ervaring!’"

Hoe vind je het om in theaters te gaan spelen?

"Bijzonder. Ik vond het idee gelijk leuk, maar had ook wel even mijn bedenkingen. Dat komt doordat theaters een sfeer van iets ouds hebben. Waarin je op een podium speelt en het publiek rondom je zit. Beetje bedomd. Maar we hebben zulke mooie theaters in Nederland waar geschiedenis en de moderne tijd bij elkaar komen. Dus na het bezoek aan het Musis theater in Arnhem ben ik gerustgesteld en ben ik ervan overtuigd dat het heel bijzonder gaat worden!"

Waarom moet iedereen jullie massaal aan komen moedigen?

"Omdat zitvolleybal echt heel tof is om naar te kijken. We hebben een enorm sterk damesteam en we kunnen de aanmoedigingen van het Nederlands publiek goed gebruiken. Er is niets mooiers dan te mogen spelen voor volle zalen met mensen die een feestje bouwen en dat het dan ook nog ons eigen publiek is!"

Dit is je laatste toernooi, waarom die keuze?

"Ik speel inmiddels ruim 16 jaar in het Nederlands team, ben al tien jaar aanvoerster en heb heel veel mooie dingen mogen meemaken. Toernooien spelen went nooit, dat blijft altijd gaaf. En ik houd van het zitvolleybal en de zitvolleybalgemeenschap, zowel nationaal als internationaal. Maar de boel trekken en al mijn tijd naast mijn werk investeren in deze sport begin ik nu zat te worden. Ik zal niet helemaal verdwijnen hoor en ik wil graag betrokken blijven bij het team. De jonge en nieuwe meiden die bij ons team zijn gekomen gun ik ook een mooie tijd bij het nationaal team en als ik ze daarbij kan helpen doe ik het graag."

Wat ga je nu doen?

"Het is tijd om andere en nieuwe dingen te gaan ervaren. Ik zit in de IPC Athletes Council als vice-voorzitter sinds 2012. Daar wil ik de komende jaren nog meer gaan bereiken. Meer inzetten op het verbeteren van de positie van atleten wereldwijd op het gebied van bijvoorbeeld classificaties en doping. Aankomende vrijdag vindt de General Assembly van World Paravolley (WPV) plaats. Dit kun je vergelijken met een ledenvergadering en wordt elke twee jaar gehouden. Dit keer wordt er onder andere door alle deelnemende landen gestemd (hopelijk) voor het inrichten van een atletencommissie. De voorzitter van deze atletencommissie zal als stemmend lid in het bestuur van World Paravolley plaatsnemen. Ik heb daar hard aan gewerkt samen met het bestuur van WPV en ben blij dat dit nu staat te gebeuren. Het betekent namelijk dat sporters rechtstreeks invloed krijgen op het beleid van World Paravolley. Dit wil ik bereiken voor meerdere sporten. Dus genoeg te doen. Naast natuurlijk me verder te ontwikkelen bij het ministerie van VWS." 

Heeft dit WK extra lading voor jou, omdat je daarna stopt?

"Zeker! Ik merk aan mezelf de afgelopen weken dat ik emotioneler ben dan anders richting toernooien. Ik wil gewoon genieten van dit WK en goede wedstrijden spelen met het team."

Wat is jullie doelstelling?

"Top 5. Natuurlijk dromen wij van een medaille op het WK, maar zoals ik al zei het niveau van de damesteams is hoog. Landen als China, USA, Brazilië, Rusland, Iran, Ukraine zijn gewoon allemaal sterk en zij gaan allemaal strijden om de medailles. Dus wij willen minimaal in de top 5 eindigen en zullen strijden voor meer!"

Voor alle informatie over het WK Zitvolleybal, klik hier.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn