De Nederlandse volleybalsters hebben zich geplaatst voor de Final Six van de World Grand Prix. In het Braziliaanse Cuiaba moest Oranje diep gaan in het laatste pouleweekend, maar na twee nederlagen tegen Amerika en Brazilië wist de ploeg van Jamie Morrison wel met 3-2 te winnen van België. Vanaf 2 augustus speelt Oranje de Final Six in het Chinese Nanjing.

In de belangrijke laatste poulewedstrijd tegen onze zuiderburen begon bondscoach Jamie Morrison met Belien, Plak, De Kruijf, captain Balkestein, Buijs, Dijkema en Schoot. De Belgen beleefden een vliegende start, dankzij en sterk blok werd het 2-7. Toch wist Oranje rustig terug te komen in de set en kwamen ze op 11-11. Daarna wist België met een sterke service vooral Buijs flink onder druk te leggen. Morrison nam bij een achterstand van 17-20 een time-out. Een spannende slotfase volgde.

Eerst vroeg Oranje een video-challenge aan voor een bal die uit werd gegeven. Dat bleek een goede zet, want de bal was aangeraakt en dus werd het 20-21. De Belgen bleven sterk verdedigen en vochten hard voor elke bal, ze kwamen daardoor ook op setpoint: 21-24. Maar de Oranje dames werkten meerdere setpoints weg en serveerde ze in het net. De Belgen maakten zeven setpoints niet af, Oranje pakte de eerste kans wel en won de set alsnog met 29-27.

Ook in de tweede set vocht Oranje lang tegen een achterstand. De Belgen hadden lange tijd een voorsprong van twee puntjes en na een paar slordigheidjes van Nederland greep Morrison in met een time-out bij een stand van 16-20. Ook was Daalderop in het veld gekomen voor Buijs. De zuiderburen bleven sterk blokkeren en Oranje wist de bal maar niet op de grond te krijgen. Daar profiteerden de Belgen van, ze wonnen de tweede set met 18-25.

Oranje ging sterk van start in de derde set, vooral serverend wisten de dames van Morrison nu veel druk te leggen op België. Dat leverde een mooie 10-2 voorsprong op, ook dankzij het sterke werk van libero Kristen Knip die inviel. Die marge werd niet meer weggeven en de set ging op overtuigende wijze naar Nederland: 25-12. In de vierde set was het beeld omgekeerd, nu wisten de Belgen veel druk te leggen op de verdediging van Oranje. Ook scoorde België veel via de drie meter aanval, de zuiderburen kwamen op 16-20 en roken al een vijfde set. Daalderop viel goed in, maar door een servicefout van haar eindigde de set in 22-25.

De opdracht voor Oranje was heel duidelijk, de vijfde set moest gewonnen worden om een plek voor de Final Six af te dwingen. Het begin was sterk in de beslissende set en een prachtige, lange rally vol spectaculaire reddingen werd ook afgemaakt: 4-1 voor. Een slimme bovenhandse bal van Dijkema zorgde voor de 5-1 en dat was voor België het moment om een time-out te nemen. Oranje knalde verder en won zonder problemen de beslissende set met 15-8.

Dankzij de 3-2 overwinning op de zuiderburen eindigde Nederland op de vierde plek in de poule. Captain Maret Balkestein keek tevreden terug: “België deed het erg goed en maakte het ons flink lastig. Onze servicedruk maakte gelukkig het verschil in de laatste set. Ik ben erg blij en trots dat we ons geplaatst hebben voor de Final Six.” De andere landen die in augustus gaan strijden tijdens de Final Six zijn gastland China, Servië, Brazilië, Amerika en Italië.