De Oranje volleyballers hebben zich geplaatst voor de Final Four van de World League. In de sfeervolle Topsporthal van Sportcampus Zuiderpark wonnen de mannen van Gido Vermeulen overtuigend met 3-0 van Slowakije. De mannen gaan volgende week in Australië strijden om een plek in groep 1 van de World League. Captain Jasper Diefenbach: “In Australië gaan we er alles aan doen om promotie af te dwingen.”

Bondscoach Gido Vermeulen begon met Daan van Haarlem, aanvoerder Jasper Diefenbach, Thijs ter Horst, Robbert Andringa, Wouter ter Maat, Thomas Koelewijn en Dirk Sparidans. In de eerste set sloeg Nederland al snel een gaatje, vooral dankzij een sterke side-out. De voorsprong van een paar punten werd volgehouden en met een Slowaakse service in het net werd het 25-21.

In de tweede set bleef Slowakije meer bij Oranje in de buurt. Bij een stand van 17-16 paste Vermeulen dan ook een dubbele wissel toe: Wessel Keemink voor Van Haarlem en Robin Overbeeke op de plek van Ter Maat. Overbeeke was belangrijk met een killblok en harde aanval, maar het bleef gelijk opgaan: 22-22.

Dat was mede door de sterke service van Slowakije. Van Haarlem en Ter Maat keerden terug in het veld. Ter Maat scoorde slim via het blok de 23-22 en daarna werd na een geweldige verdedigende actie van Andringa de 24-22 gemaakt. Een harde smash van Ter Maat zorgde voor de 25-23 en daarmee een comfortabele 2-0 voorsprong.   

Een felle start in de derde set leverde een mooie marge op: 6-2. Andringa was aanvallend niet te stoppen voor Oranje, hij maakte het de verdedigers van Slowakije heel moeilijk. De marge werd zelf uitgebreid, Nederland kwam op 20-12. De Slowaken namen een time-out, maar daarmee wisten ze het ritme van Oranje niet te onderbreken. Met een killblok van Ter Horst maakten ‘the beasts’ het in stijl af: 25-15. De zaal ontplofte van vreugde en de lange mannen vierden feest.

Diefenbach was enorm trots op zijn ploeg. “We hebben weer heel stabiel gespeeld en geen set uit handen gegeven. Ik ben heel blij met ons constante niveau hier in Den Haag. We tonen hier aan dat we een fysiek sterke ploeg zijn, we beschikken over een hele brede en fitte selectie. Bij andere teams zijn er wat blessuregevallen, bij ons helemaal niet. Daar werken we hard voor en dat pakt goed uit.” In Australië wil Oranje promotie afdwingen naar groep 1 van de World League. “Het is de derde keer op een rij, nu gaan we voor de winst. We willen de finale deze keer wel halen en daarin gaan we alles geven om in groep 1 te komen.”

Trainer Gido Vermeulen was blij met het publiek. “De mannen kregen energie van het massaal aanwezige publiek. Wat een sfeer, dat geeft ons veel en dat is precies wat we willen. Het publiek betrekken. We hebben echt wat laten zien, want er stond echt wel spanning op. Maar de mannen waren gretig en dat leverde een nette 3-0 op. Ik denk nog niet aan de Final Four, eerst morgen.We willen de laatste poulewedstrijd ook winnen om de eerste plek en het prijzengeld te pakken.”

 

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn