Het Nederlands mannenteam is goed begonnen aan de Golden European League. Oranje won in het Apeldoornse Omnisport met 3-2 van Kroatië. Het was de eerste wedstrijd van de nieuwe bondscoach Roberto Piazza.

Voorafgaand aan de wedstrijd werden Nimir Abdelaziz en Thijs ter Horst in het zonnetje gezet. Zij speelden beiden vorig najaar op het WK hun 200e duel voor Oranje, een prestatie die gevierd mag worden.

Thijs Ter Horst Cev
Nimir Abdelaziz Cev

Opstelling

Bondscoach Roberto Piazza schonk in zijn eerste wedstrijd als bondscoach van Oranje het vertrouwen aan Gijs van Solkema (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Maarten van Garderen (passer/lopers), Fabian Plak en Michaël Parkinson (middens) en Just Dronkers (libero).

1e set

In de eerste set onder leiding van Piazza had Oranje constant de touwtjes in handen. Spelverdeler Gijs van Solkema kon in zijn allereerste interland zijn aanvallers goed vinden en Nederland liep via 8-3 uit naar 16-12. Parkinson was de uitblinker in de eerste set met maar liefst vier killblocks. Hoog zwevend boven het net stopte hij keer op keer de Kroatische aanvallen af. Na een foutservice van de Kroaat Ivan Raic ging de openingsset met 25-20 naar Oranje.

2e set

Nederland begon zwak aan set twee (0-4 achterstand), waardoor bondscoach Piazza al snel een time-out moest aanvragen. Oranje verkleinde het gat (6-8), maar liep in het restant van de set toch steeds achter de feiten aan. Piazza bracht Gijs Jorna, Wouter ter Maat, Wessel Keemink en Tim Smit in om het tij te keren, maar ook deze verse krachten konden het verschil niet maken. Kroatië won de set met 17-25 en bracht de stand op 1-1.

3e set

Piazza keerde terug naar zijn basis zevental in set drie. Oranje blokkeerde sterk en ging halverwege de set met 18-15 aan de leiding. In de rommelige slotfase misten de Lange Mannen enkele kansen, waardoor Kroatië op 23-24 het eerste setpoint verdiende. Kroatië leek de set binnen te halen, ware het niet dat Abdelaziz 24-24 scoorde met een bekeken bovenhandse bal. Door ook de volgende twee punten op te eisen won Oranje de set met 26-24. Ter Horst had de eer om met een killblock het setpoint te benutten.

4e set

Oranje ging in de vierde set het veld in met als doel de 3-1 overwinning op te eisen. Daar wilde Kroatië echter niets van weten. De Kroaten liepen halverwege de set uit van 13-13 naar 13-17 en gaven deze marge niet meer uit handen. Door een killblock op Abdelaziz won Kroatië de vierde set met 20-25 en dwong het een tiebreak af.

5e set

In de vijfde set waren het Maarten van Garderen en Nimir Abdelaziz, de vedetten van Oranje, die opstonden. Met hun service en aanval maakten deze spelers het verschil tegen de taaie Kroaten. Jorna, Keemink en Ter Maat werden tactisch ingebracht en Nederland eiste volwassen de zege op door de vijfde set met 15-10 te winnen.

Nog 2 thuiswedstrijden: 9 juni tegen Spanje en 12 juni tegen Estland

Nederland speelt in de poulefase van de Golden European League nog twee thuiswedstrijden, op zondag 9 juni tegen Spanje in Koog aan de Zaan en op woensdag 12 juni tegen Estland in Hoogeveen. Bekijk deze pagina voor alle info over deze duels.

Nederland – Kroatië 3-2 (25-20, 17-25, 26-24, 20-25, 15-10)