Oranje overklast Italië en plaatst zich voor halve finale EK!

Oranje overklast Italië en plaatst zich voor halve finale EK!

De Nederlandse volleybalsters hebben zich donderdag op glorieuze wijze geplaatst voor de halve finale van het EK in Azerbeidzjan. Oranje won in de kwartfinale met 3-0 van Italië, en liet niets heel van de Azzurri. Nederland speelt zaterdag om 16.00 uur (NED tijd) tegen de winnaar van de kwartfinale Azerbeidzjan – Duitsland.

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison kon dankzij het geweldige werk van zijn medische staf weer beschikken over Robin de Kruijf, die vorige week nog door haar enkel was gegaan. De Kruijf begon als midden in de basis met Yvon Beliën, en zij werden omringd door Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers) en Kirsten Knip (libero).

1e set: Scherp begin Oranje

De wedstrijd begon geweldig voor Oranje dat na een ace van Sloetjes en een reeks gewonnen rally’s met een 8-4 voorsprong de eerste technische time-out inging. Paola Egonu, de gevreesde diagonaalaanvalster van Italië, kwam enkele keren mooi door, maar werd even vaak geneutraliseerd of tot een fout gedwongen.

Nederland speelde verzorgd en swingde weer als vanouds. De spelverdeelsters Dijkema en Stoltenborg speelden met lef en tempo en brachten met name Sloetjes en Buijs vaak in de gelegenheid om te scoren. Het was Sloetjes die 25-17 scoorde en zo 1-0 op het scorebord zette.

2e set: 2-0 voorsprong na klein dipje op het eind

In set twee bleef Oranje het spel domineren. Tot 20-13 had Italië helemaal niets in te brengen tegen het team van bondscoach Morrison. Na het enige dipje in de wedstrijd kon Italië terugkomen tot drie punten (23-20), maar na mooie scores van Buijs en De Kruijf ging de set gewoon naar Nederland.

3e set: Wervelende volleybalshow

In set drie sloot Oranje de middag af met een ware volleybalshow. Beliën imponeerde met enkele prachtige killblocks en Buijs sloeg punt na punt binnen op linksvoor. De volleybaldames stonden te verdedigen als tijgers en lieten geen bal meer op de grond vallen. Het was aanvoerder Balkestein-Grothues die het matchpoint benutte en 25-13 binnensloeg en zo de 3-0 zege veiligstelde.

Zaterdag: halve finale tegen Azerbeidzjan of Duitsland

Oranje treft zaterdag om 16.00 uur (NED tijd) in de halve finale de winnaar van de kwartfinale Azerbeidzjan – Duitsland. Deze kwartfinale wordt vrijdag pas gespeeld. Oranje geniet vrijdag van een rustdag.

Nederland – Italië 3-0 (25-17, 25-20, 25-13)

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×