De Nederlandse volleybalsters zijn uitstekend begonnen aan het EK Volleybal. Oranje won in het Azerbeidzjaanse Ganja met 3-1 van België. Na een zenuwachtig begin walste het team van bondscoach Jamie Morrison over België heen. Morgen speelt Nederland de tweede poulewedstrijd tegen Servië, de winnaar van Olympisch zilver op de Olympische Spelen van Rio.

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison startte in Ganja met Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Nika Daalderop (passer/lopers), Yvon Beliën en Nicole Koolhaas (middens) en Kirsten Knip (libero).

1e set: sterk begin België

Oranje had het moeilijk in het begin van de eerste set. De passes kwamen niet aan bij spelverdeler Dijkema en veel aanvallen strandden daardoor in het Belgische blok.

Bij een 11-16 achterstand moest bondscoach Morrison al ingrijpen en bracht hij Anne Buijs in voor Daalderop. Even later kwamen ook Celeste Plak en Femke Stoltenborg in het veld als dubbele wissel. Met de drie verse krachten binnen de lijnen sloop Nederland puntje voor puntje dichterbij.

Op 20-20 werd de aansluiting gevonden en na een killblock van Stoltenborg nam Oranje zelfs een voorsprong: 21-20. De set winnen lukte echter niet. Nederland miste een paar kansen in de rally en België profiteerde gretig. Het was Lise van Hecke die 23-25 binnensloeg en zo de eerste set voor België opeiste.

2e set: Oranje neemt initiatief over

Anne Buijs bleef staan in set twee en Oranje was in deze doorgang vanaf het begin af aan volledig bij de les. Bij 10-3 zag het er al comfortabel uit voor de volleybaldames, en de voorsprong liep gedurende de set alleen maar op. Na een ace van Koolhaas en een killblock van Beliën werd het 21-9 en even later was het captain Balkestein-Grothues die het setpoint benutte: 25-12.

3e set: Nederland domineert

Ook in set drie bleef Oranje overheersen. Tot 24-17 had België weinig in te brengen en was het de equipe van bondscoach Morrison dat het spel dicteerde. Nederland verslapte enigszins in de slotfase en Morrison nam een time-out om de comeback van de zuiderburen te onderbreken. Het was de ingekomen Myrthe Schoot die koud in het veld de belangrijke perfecte pass afleverde waarna Koolhaas 25-21 kon scoren.

4e set: Simpele 3-1 zege

In de vierde set kwam de zege voor Oranje nooit meer in gevaar. Nederland bleef domineren en won de set met 25-14 na een foutservice van België.

Zaterdag Servië

Op zaterdag speelt Oranje haar tweede EK-wedstrijd tegen Servië. Deze wedstrijd begint om 18.00 uur (Nederlandse tijd) en wordt wederom live uitgezonden op nos.nl

Nederland – België 3-1 (23-25, 25-12, 25-21, 25-14)