De Nederlandse volleybaldames zijn goed begonnen aan de World Cup in Japan. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison won vanmorgen op overtuigende wijze met 3-0 (25-16, 25-17, 25-19) van Argentinië. Op de prestigieuze Word Cup doen naast organisator Japan en wereldkampioen Servië ook de beste twee landen per continent mee, Oranje kan zich dus weer meten met de wereldtop.

Eerste set

In de eerste set begon Morrison met Yvon Beliën en Nicole Koolhaas op midden, Anne Buijs en Marrit Jasper als passer/lopers, diagonaal Lonneke Sloetjes, spelverdeelster Britt Bongaerts en libero Myrthe Schoot. De Oranje dames waren meteen scherp en speelden fel. Dat leverde al snel een voorsprong van drie punten op na een sterk blok van Sloetjes: 7-4. Verdedigend was Nederland op dreef en met de harde aanvallen van Buijs en Sloetjes werd het verschil gemaakt: 25-16.

Tweede set

Het werd in de tweede set meer een strijd. Vooral Daniel Bulaich maakte het de Nederlandse verdediging even lastig en het ging gelijk op. Er slopen wat servicefouten in het spel van Oranje en de Argentijnen speelden met meer felheid. Maar de bekende dubbele wissel van Morrison, Laura Dijkema en Celeste Plak kwamen het veld in, leverde het gewenste effect op. Dankzij een sterke side-out en goed blokkerend werk liep Oranje alsnog uit naar 18-15. Plak was aanvallend sterk en na een ace van de ingevallen Juliet Lohuis was de set binnen: 25-17.

Derde set

Buijs en Sloetjes wisten in de startfase van de derde set al gelijk het verschil te maken. Na een ace van Buijs was het 4-2 en een blok van Sloetjes maakte er 6-3 van. Toch bleven de Argentijnen vechten voor elk punt en werd het verschil niet meteen groter. Halverwege de set ging Nederland een tempo hoger spelen en toen werd er weer een grotere marge gecreëerd. Met een slimme aanval via het blok maakte Buijs het af: 25-19 voor Oranje.

Een start zoals de Nederlandse ploeg wilde op de World Cup in Japan, een overtuigende 3-0 overwinning zonder in de problemen te zijn gekomen. Buijs werd de topscorer met 17 punten. Morgenochtend, 04.00 uur Nederlandse tijd, speelt Oranje de tweede wedstrijd. Dan gaan ze de strijd aan met Kenia.