Het Nederlands volleybalteam heeft vannacht de eerste oefenwedstrijd in en tegen Brazilië met 3-0 (25-20, 25-22, 25-16) verloren. In Brasilia boden de Oranje heren vooral in de tweede set flink weerstand aan de huidige nummer 1 van de wereld en regerend Olympisch kampioen. Het was de eerste van drie oefenduels in Brazilië, een mooi onderdeel van de voorbereiding op het WK.

De lange mannen spelen in Brazilië drie keer tegen de Olympisch kampioen. De eerste wedstrijd stond vannacht, om 02.45 uur Nederlandse tijd, op het programma in Brasilia. Er werd gespeeld in het prachtige Nilson Nelson Gymnasium, waar ruim 12.000 toeschouwers hun ploeg aanmoedigden.

Bondscoach Gido Vermeulen begon aan de eerste wedstrijd met spelverdeler Wessel Keemink, Thijs Ter Horst en Gijs Jorna als passer/lopers, middens Tim Smit en Michael Parkinson, diagonaal Nimir Abdelaziz en libero Just Dronkers in de basis.

De start in de eerste set was duidelijk voor de thuisploeg, de Brazilianen namen een 10-5 voorsprong en Vermeulen nam daarom snel zijn eerste time-out. Die had effect, want Oranje kwam langzaam terug tot 17-16 en toen was het tijd voor een Braziliaanse time-out. Die had ook effect, want na twee harde aanvallen stond het 19-16 en maakte de thuisploeg het overtuigend af: 25-22.

In de tweede set maakte de Oranje heren het hun tegenstander knap lastig, mede dankzij de sterk spelende aanvoerder Nimir Abdelaziz. Nederland nam een kleine voorsprong en hield die ook lang vast. Maar in het tweede deel van de set kwam de thuisploeg alsnog op gelijke hoogte en maakte het af, vooral dankzij uitblinkers Wallace en Bruninho: 25-22.

De derde set ging snel, daarin nam Brazilië rap een voorsprong die steeds groter werd. De wissel die Vermeulen nog inbracht, konden het tij niet meer keren. De thuisploeg won tot groot plezier van de luidruchtige en zeer enthousiaste fans met 25-16 en had daarmee de eerste oefenwedstrijd binnen.

Maandag op dinsdag nacht wordt de tweede van drie oefenwedstrijden gehouden, dit keer in Manaus. Daar reizen de ploegen vandaag heen. Woensdag volgt de derde wedstrijd in Belém. Interessant detail: Brazilië is ook een van de tegenstanders in de poule van 6 landen op het WK.