De Nederlandse volleyballers hebben woensdagavond in Amsterdam hun laatste poulewedstrijd op het EK verloren. Oranje verloor met 3-2 van Tsjechië, na een wisselvallige wedstrijd. De nederlaag hoeft niet direct gevolgen te hebben voor de eindstand in poule D. Als Polen morgen van Oekraïne wint, dan blijft Nederland tweede.

Opstelling

Bondscoach Roberto Piazza koos tegen Tsjechië voor hetzelfde basisteam dat dinsdag ook tegen Estland begon: Gijs van Solkema (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Gijs Jorna (passer/lopers), Fabian Plak en Michaël Parkinson (middens) en Just Dronkers en Robbert Andringa als respectievelijk verdedigende en passende libero.

Wedstrijdverloop

Oranje speelde vandaag zeer wisselvallig en kreeg geen moment echt vat op de hard werkende Tsjechen. Na de slechte eerste set herstelden de Lange Mannen zich knap in set twee. Het lek leek boven maar niets was minder waar. Tsjechië won de derde set met 20-25 en nam zo een 2-1 voorsprong in sets.

Nederland weigerde op te geven en dwong knap een vijfde set af door de vierde set met 25-22 te winnen. Oranje leunde echter te veel op Nimir Abdelaziz vandaag. De aanvoerder scoorde in zijn eentje 29 punten, gevolgd door invaller Maarten van Garderen met 12 punten.

De Tsjechische spelverdelers konden vandaag rekenen op twee aanvallers die meer dan 20 punten scoorden: Jan Hadrava (26 punten) en Donovan Dzavoronok (24 punten).

Los van het goede Tsjechische spel, haalde Nederland vanavond zijn eigen niveau niet. Passend ging er veel mis, en de algemene energie in het veld was minder dan tijdens de voorgaande pouleduels.

Tegenstander achtste finale donderdagavond bekend

Nederland heeft al zijn vijf poulewedstrijden gespeeld, maar donderdag staan er nog twee duels in poule D op het programma: Tsjechië – Montenegro en Polen – Oekraïne. Indien Polen morgen zijn sportieve plicht doet en wint van Oekraïne, dan blijft Oranje tweede in poule D en treft het zaterdag om 16.00 uur in Apeldoorn Duitsland in de achtste finale.

Mocht Oekraïne stunten tegen Polen, dan eindigen zij in plaats van Oranje als tweede in de poule. In dat geval treft Nederland zaterdag om 16.00 uur in Apeldoorn het sterke Servië, winnaar van poule B.

Er zijn nog tickets beschikbaar voor de achtste finale die Nederland zaterdag om 16.00 uur speelt in Apeldoorn. Bestel ze op volleybal.nl/tickets!

Nederland – Tsjechië 2-3 (18-25, 25-18, 20-25, 25-22, 14-16