De Nederlandse volleybalsters hebben dinsdag met 3-1 verloren van China in de laatste wedstrijd van de derde ronde op het WK. Oranje was al zeker van de halve finale, maar streed tegen de Olympisch kampioen om de eerste plaats in de poule. Nederland speelt vrijdag in de halve finale tegen Europees kampioen Servië. De andere halve finale gaat tussen China en Italië.

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison koos tegen China voor dezelfde basisopstelling als gisteren tegen de Verenigde Staten: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Juliet Lohuis (midden) en Kirsten Knip (libero).

1e set: Knap begin Oranje

Omdat alle wedstrijden in de Final Six waren gespeeld voordat Nederland – China begon, wisten beide landen exact wat het te doen stond. Het land dat zou winnen speelt in de halve finale tegen Italië, terwijl de verliezer Servië treft.

Oranje begon uitstekend aan de wedstrijd en nam direct een 4-1 voorsprong na een ace van Sloetjes. In het vervolg van de gelijk oplopende set was het juist China dat een kleine voorsprong verdedigde, tot 16-18.

Nederland speelde ijzig kalm en nagenoeg zonder fouten. Op 21-20 kwamen de volleybaldames voor het op voorsprong na een prachtige driemeteraanval van Buijs. De passer/loper uit Oostzaan was ook aan het einde van de set beslissend. Na twee scores van haar werd de openingsset met 25-23 gewonnen.

2e set: China komt sterk terug

Nederland begon onoplettend aan de tweede doorgang en Morrison moest al snel vluchten in een time-out op 1-6 voor China. Met veel pijn en moeite knokte Oranje zich terug tot 10-12, maar hierna nam China opnieuw ruim afstand. Met 13-25 verloren de volleybalsters kansloos de set.

3e set: Weinig in te brengen tegen sterk China

Ook in set drie had Nederland niet genoeg in te brengen tegen China. Na een snelle achterstand (10-15) kwam Oranje nog knap terug tot 14-15 op de service van de ingevallen Marrit Jasper. Verder zouden de volleybaldames niet komen want China liep opnieuw uit en won de set met 18-25.

4e set: Nederland niet bij machte om vijfde set af te dwingen

Met Nicole Koolhaas op de positie van Lohuis vocht Oranje in de vierde set voor haar laatste kans. Tot 13-13, toen Sloetjes haar Chinese teamgenoot Zhu Ting hard afblokkeerde, mocht Nederland blijven hopen op een ommekeer. Na de tweede technische time-out raakte het team van Morrison echter de aansluiting weer kwijt. China drukte door, won de vierde set met 17-25 en daarmee de wedstrijd.

Vrijdag halve finale tegen Servië

Oranje reist woensdag per kogeltrein naar Yokohama, waar het in de eerste ronde ongeslagen bleef en vijf overwinningen op rij boekte. Op vrijdag worden in de Yokohama Arena de beide halve finales gespeeld en de wedstrijd om plaats 5 tussen Japan en de Verenigde Staten. De wedstrijd om het brons en de finale staan voor zaterdag op het programma.

Nederland – China 1-3 (25-23, 13-25, 18-25, 17-25)

Bekijk hier de reacties van bondscoach Jamie Morrison en aanvoerder Maret Balkestein-Grothues: