De Nederlandse volleybaldames hebben woensdagavond in de Volleyball Nations League verloren van Italië. In het Rotterdamse Topsportcentrum waren de Azzurri met 3-2 te sterk voor Oranje. Donderdag staat de laatste wedstrijd in Rotterdam op het programma. Nederland neemt het dan op tegen Europees kampioen Servië.

Bekijk hier de samenvatting van Ziggo Sport:

Bondscoach Jamie Morrison begon woensdag met Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Celeste Plak (passer/lopers), Nicole Koolhaas en Yvon Beliën (middens) en Myrthe Schoot (libero).

Oranje speelde in het stijf uitverkochte Topsportcentrum een heerlijke eerste set. Bij de tweede technische time-out verdedigde Nederland een 16-14 voorsprong, maar het gat zou hierna alleen maar groter worden. Het was superster Sloetjes die hard 25-18 scoorde en zo haar team op een 1-0 voorsprong zette.

In set twee kon Italië beter meekomen. Tot 17-17 ging de stand gelijk op, maar het was de invallende spelverdeelster Carlotta Cambi die haar team naar 17-21 serveerde. Oranje slaagde er aan het einde van de set bijna in om het gat van vier punten te dichten (23-24), maar de inhaalrace strandde net te vroeg. Het was het 18-jarige talent Elena Pietrini die 23-25 binnensloeg en zo de stand op 1-1 in sets bracht.

Na de anticlimax van de tweede set begon Oranje ook twijfelachtig aan set drie: 2-5. Nederland herstelde zich snel en nam het initiatief over: 16-10. De volleybaldames speelden Italië bij vlagen zoek en wonnen de set met 25-19 na een fout van Paola Egonu.

Op basis van de derde set leek een 3-1 overwinning in de lijn der verwachtingen te liggen, maar niets was minder waar. Italië, met de sterke aanvalsters Egonu en Pietrini, wist niet van opgeven en won de vierde set met overduidelijke cijfers: 15-25.

In de vijfde set kreeg Oranje het spel niet meer op de rit. Italië wisselde met een 4-8 voorsprong van speelhelft en won de set met 8-15 aan de hand van topscoorder Egonu (27 punten).

Donderdag speelt Oranje om 19.30 uur tegen Europees kampioen Servië. Ook deze wedstrijd is uitverkocht. Nederland – Servië wordt vanaf 19.15 uur live uitgezonden op Ziggo Sport.

Nederland – Italië 2-3 (25-18, 23-25, 25-19, 15-25, 8-15)