Oranje verslaat Azerbeidzjan met 3-0 en blijft zonder setverlies op EK

Oranje verslaat Azerbeidzjan met 3-0 en blijft zonder setverlies op EK

De Nederlandse volleybalsters hebben zondagmiddag op het EK hun tweede overwinning geboekt. Azerbeidzjan, in 2017 nog halve finalist op het EK, werd met 3-0 verslagen. Maandagavond komt Oranje in actie tegen Kroatië. (Video interview met Lonneke Sloetjes onderaan dit bericht).

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison had zijn basisopstelling op maar liefst vijf posities aangepast ten opzichte van de openingswedstrijd tegen Roemenië. Nieuw in de basis waren Britt Bongaerts, Robin de Kruijf, Lonneke Sloetjes, Nika Daalderop en Myrthe Schoot. Alleen Yvon Beliën en Anne Buijs speelden ook in het eerste duel en begonnen vandaag opnieuw. Bij Azerbeidzjan bleef de sterke 1.98 meter lange Polina Rahimova aan de kant, zij kwam wel vanaf de tweede set in het veld.

1e set

Nederland – Azerbeidzjan was een herhaling van de halve finale van het vorige EK, die in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku werd gespeeld. Oranje versloeg toen de volleybalsters uit de Kaukasus na een prachtige wedstrijd met 3-2. Zo spannend als toen zou het vandaag in Boedapest nooit worden.

In de eerste set kwam Oranje flitsend uit de startblokken. Azerbeidzjan werd helemaal zoekgespeeld en had niets in te brengen. Met name serverend waren de volleybaldames veel te sterk voor hun opponent, getuige de vijf aces in de openingsset. Via 16-9 liep Oranje uit naar een eenvoudige 25-15.

2e set

Vanaf de tweede set begon Azerbeidzjan, met Rahimova inmiddels in het veld, serieus tegenstand te bieden. Vanaf 11-11 nam Oranje echter afstand, en op 24-20 leek er geen vuiltje aan de lucht. In de slotfase haperde de machine opeens en mocht het Azerbeidzjan van topcoach Giovanni Caprara terugkomen tot 24-23. Net op tijd was het Sloetjes die toch 25-23 binnensloeg en haar team zo op een 2-0 voorsprong zette.

3e set

Hetzelfde scenario als in de tweede set ontspon zich aan het einde van set drie. Oranje speelde zich naar een 24-21 voorsprong, mede dankzij twee aces van de ingevallen Juliët Lohuis, maar liet Azerbeidzjan opnieuw terugkomen naar 24-23. Na enkele onnodige schoonheidsfoutjes was het Buijs die 25-23 scoorde en zo haar team behoedde voor setverlies.

Lonneke Sloetjes werd topscorer met 18 punten. Maandag speelt Nederland om 18.00 uur tegen Kroatië.

Nederland – Azerbeidzjan 3-0 (25-15, 25-23, 25-23)

Reactie Lonneke Sloetjes:

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×