Oranje zeker van achtste finale na zwaarbevochten 3-1 overwinning op Estland

Oranje zeker van achtste finale na zwaarbevochten 3-1 overwinning op Estland

De Nederlandse volleyballers hebben zich dinsdagavond geplaatst voor de achtste finale van het EK Volleybal. Oranje speelt de achtste finale aanstaande zaterdag om 16.00 uur in het Apeldoornse Omnisport tegen een nader te benoemen tegenstander uit poule B. Woensdag speelt Nederland in Amsterdam de laatste poulewedstrijd tegen Tsjechië.

Opstelling

Bondscoach Roberto Piazza koos ervoor om tegen Estland Gijs Jorna op te stellen als passer/loper. Naast Jorna begonnen Gijs van Solkema (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst (passer/loper), Fabian Plak en Michaël Parkinson (middens) en Just Dronkers en Robbert Andringa als respectievelijk verdedigende en passende libero.

1e set

Oranje werd in het begin van de wedstrijd overrompeld door het va-banque spelende Estland, dat zonder voorbehoud vocht voor zijn laatste kans op het EK. Nederland verloor vanaf 5-6 de aansluiting en keek na een lange serviceserie van Kert Toobal opeens tegen een enorme achterstand aan: 6-13. Even later stond het zelfs 8-16.

Na deze zwakke serie krabbelde Oranje op en ging het beter spelen. De achterstand van acht punten werd verkleind tot twee (22-24), maar de inhaalrace werd te laat ingezet om de set te redden. Na een score van Ardo Kreek ging de eerste doorgang naar Estland met 22-25.

2e set

In de tweede set stelde Oranje keurig orde op zaken. Een 6-8 achterstand werd keurig omgebogen in een 14-8 voorsprong. Spelverdeler Gijs van Solkema begon zijn ritme weer te vinden en dus ook zijn aanvallers. Michaël Parkinson onderscheidde zich met drie killblocks en een ace. Estland mocht nog terugkomen tot 18-16, maar hierna nam Nederland opnieuw snel afstand: 24-18. Het was de ingevallen Maarten van Garderen die met een tipbal 25-19 scoorde en zo zijn team op gelijke hoogte met Estland bracht.

3e set

In set drie bracht Gijs Jorna zijn team terug van een 6-9 achterstand naar 9-9. In het vervolg bleef het spannend tot 19-17, maar hierna plaatste Oranje de beslissende break. Dankzij de goede services van de ingebrachte Sjoerd Hoogendoorn kon Nederland twee killblocks op rij plaatsen, waardoor het verschil was gemaakt. Na een foutservice van Estland ging de set met 25-19 naar de thuisploeg.

4e set

In de vierde set, waarin meerdere verbale opstootjes ontstonden tussen Nederland en Estland, speelde Oranje de wedstrijd heerlijk uit. Het regende aces en killblocks en met Abdelaziz als onhoudbare aanvaller maakte Oranje het karwei met 25-20 af.

Woensdag laatste poulewedstrijd tegen Tsjechië

Op woensdagavond, om 20.00 uur, speelt Oranje zijn laatste poulewedstrijd tegen Tsjechië. Het team van bondscoach Roberto Piazza kan met een overwinning de tweede plaats in de poule veiligstellen. Er zijn nog tickets verkrijgbaar op volleybal.nl/tickets

Nederland – Estland 3-1 (22-25, 25-19, 25-19, 25-20)

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×