De Nederlandse vrouwen hebben hun zesde overwinning gepakt in de Volleyball Nations League. Tegen Polen kwam de ploeg van bondscoach Avital Selinger twee keer van achterstand terug om het in een zinderende vijfsetter af te maken. Na deze overwinning staat Nederland op de vierde plaats op de ranglijst.

Opstelling
In vergelijking met de wedstrijd van gisteren tegen Japan had bondscoach Avital Selinger twee wissels doorgevoerd. Indy Baijens stond op de plaats van Juliët Lohuis op het midden en Kirsten Knip vervulde de rol van libero. Verder begonnen Britt Bongaert (spelverdeler), Elles Dambrink (diagonaal), Nika Daalderop en Anne Buijs (passer/lopers) en Eline Timmerman (midden) aan de wedstijd tegen Polen.

1e set
Nederland opende de wedstrijd nog sterk met scores van Anne Buijs, Elles Dambrink en Nika Daalderop, er stond al snel een 5-1 voorsprong op de scoreborden. Maar nadat Polen bij 7-7 de stand gelijk had getrokken, was het de ploeg van coach Jacek Nawrocki die bouwde aan een voorsprong.

De servicedruk was groot van Poolse kant en de passlinie van Oranje stond onder flinke druk. Het lukte niet om tot goede afgewerkte aanvallen te komen. Onder aanvoering van diagonaal Malwina Smarzek en passer/loper Martyna Lukasik liep Polen uit naar 20-15. Op dat moment produceerde Nika Daalderop twee mooie aanvalspunten en vervolgens raakte Elles Dambrink de bal twee keer voortreffelijk vanaf de servicelijn voor twee aces en had Oranje het gat gedicht tot 20-19. Dichter kwamen de Volleybaldames niet, een in het net geserveerde bal van Juliët Lohuis (in de ploeg gekomen voor Indy Baijens) bezorgde Polen de eerste set: 21-25.

2e set
Nederland nam in de tweede set een voorsprong van 8-4, maar zag Polen toch terugkomen. Vanaf 12-12 zat er nooit meer dat één punt tussen beide ploegen. Het was Anne Buijs die haar ploeg in die set op de been hield. Zij maakte zeven punten en zorgde er eigenhandig voor dat de Nederlandse vrouwen het eerste setpoint direct benutten. Met een mooie prikbal zette ze dat setpoint om in setwinst: 25-23.

3e set
Polen nam in de derde set direct een 4-0 voorsprong en ondanks twee aces van Elles Dambrink liep Oranje achter de feiten aan. Bij 15-8 was het verschil het grootst in het voordeel van Polen. Gedurende de derde set begon het aan Nederlandse zijde wel beter te lopen. Het gat werd stukje bij beetje gedicht en op 22-22 stond Nederland er zelfs weer naast. Maar drie punten later was er toch de setwinst voor de Poolse vrouwen: 22-25.

4e set
De stijgende lijn van de derde set werd in de vierde toch doorgetrokken. Myrthe Schoot nam de positie van libero weer in. Er brak een periode aan waarin bijna alles wat Eline Timmerman raakte in goud veranderde. Ze pakte enkele blokpunten op rij en had tegen steeds meer aanvallen van Poolse kant een remmende hand tegen de bal. Het vertrouwen aan Nederlandse zijde keerde terug en de Poolse aanval moest steeds vaker op zoek naar een oplossing. Juliët Lohuis maakte de 23-19 en de 24-20 waarna Smarzek op setpoint tegen uit serveerde. Nederland kwam met 25-21 voor de tweede keer op gelijke hoogte.

5e set
Al in de tweede rally van de tiebreak werd duidelijk dat het momentum nu echt gekanteld was. Timmerman zette in een rally vier keer haar handen tegen een Poolse aanval en zorgde ervoor dat Smarzek een gepushte bal buiten de lijnen plaatste. Het zette de trend voor de rest van die vijfde set.

Timmerman legde bij 8-7 aan vanaf de servicelijn en sloeg direct een ace. Daarna werden er op haar opslag nog eens vier punten gescoord; tweemaal Dambrink, Lohuis en Buijs ieder een. Alles klopte weer aan de kant van Oranje. Lohuis zette Nederland op matchpoint dat bij de eerste poging direct werd verzilverd met een ace van Marrit Jasper: 15-9.

Aan Nederlandse zijde was Nika Daalderop topscorer met 18 punten, gevolgd door Anne Buijs en Elles Dambrink met ieder 17. Eline Timmerman maakte er 15, waaronder vier blocks.

Dinsdag om 13.00 uur tegen Canada

Dinsdagmiddag om 13.00 uur speelt Nederland tegen Canada, de debutant in de Nations League. Na vier nederlagen verrasten de Canadese vrouwen olympisch kampioen China en versloegen ze vervolgens ook Duitsland vorige week. Deze speelronde verloren ze van Polen (3-2) en van Japan (3-0).

De wedstrijd is live te volgen op Ziggo Sport en Ziggo Sport Select.

Uitslag Nederland - Polen: 3-2 (21-25, 25-23, 22-25, 25-21, 15-9)