De setstanden gaven het grillige verloop van de wedstrijd perfect weer. Het schommelde zaterdagavond nogal bij de topper tussen Draisma Dynamo en Achterhoek Orion op de eerste speeldag van de eredivisie volleybal bij de mannen. Met 2-3 behielden de Doetinchemmers uiteindelijk de overhand in Apeldoorn.

Dat beide teams zo vroeg in het seizoen al het beste van hun kunnen tentoonspreidden, viel niet te verwachten. Desondanks was Draisma Dynamo-trainer Redbad Strikwerda verre van tevreden over hoe zijn manschappen zich presenteerden. “Het was een slechte wedstrijd van beide kanten. Er werden zoveel rallypunten direct gescoord. Ook was er sprake van matig side-out spel. Met name in de eerste twee sets was er van onze kant geen druk. Dit laat zien dat degenen die speelden er niet klaar voor waren. Die weten dat ze de komende weken wat te doen hebben.”

De verliezende coach stelde dat hij nog wel het nodige te bespreken heeft met zijn spelers. “Fysiek zit het goed. We kunnen goed de bal van a naar b spelen. Qua tactiek was er ook niet echt een probleem. Wat dan overblijft, is hoe je het aanstuurt. Hoe ben je in contact met je omgeving. Met een mooi woord noemen ze dat de mindset. Speel je fris of gebeurt dat vanuit een idee dat er druk op zit. De afgelopen weken was dat goed in orde. Nu zagen we het niet terug. We gingen er niet agressief in. Ik zag eerder een wat afwachtende houding. Het is duidelijk dat we nog veel te winnen hebben.”

Martijn van Goeverden, Strikwerda’s opvolger bij Achterhoek Orion, was blij met het resultaat tijdens de eerste serieuze krachtmeting van het seizoen. “Het ging qua niveau alle kanten op. Bij ons liep het in het begin als een trein. Blokkerend en verdedigend zaten we goed in de wedstrijd. Dat het in een derde set minder gaat, gebeurt wel vaker. Al ging het nu wel erg hard. Hoe de ondergrens werd bereikt, geeft genoeg om over na te denken. Het eindspel was mooi. In die vijfde set zag je denk ik echt het niveau wat je van deze ploegen kunt verwachten. De uitslag zegt mij verder niks. Het was gewoon een van de wedstrijden die we dit seizoen gaan spelen. Prestige is voor mij niet aan de orde. Ik wil elke wedstrijd winnen.”

De Orion-coach reageerde desgevraagd ook kort op het vertrek Wessel Keemink naar het Italiaanse Modena. De beoogde Orion-spelverdeler verliet de club vorige week alweer zonder ooit een stap in de Topsporthal Achterhoek gezet te hebben. “Als hij echt een unieke kans zou krijgen, moest hij hem grijpen. Daar waren duidelijke afspraken over gemaakt. Wessel Keemink speelt niet bij ons. We wensen hem alle succes. Wij hebben alle posities bezet. Met de ploeg die er nu staat, gaan we het doen”, aldus Van Goeverden. 

Eerste speeldag

Abiant Lycurgus deed wat van de landskampioen verwacht mocht worden. Een week na het veroveren van de Super Cup ontdeden de Groningers, bij wie Steven van der Velde prima debuteerde, zich zonder al te veel moeite van Advisie/SSS.  “We hadden een paar doelstellingen van tevoren. En eigenlijk zijn het gewoon een stelletje watjes bij elkaar, want ze mochten zelf een doelstelling maken. Maar die hebben ze ruimschoots gehaald. Dus we gaan de lat weer wat omhoog leggen”, reageerde Arjan Taaij naderhand tevreden op de geslaagde competitie-ouverture van zijn ploeg.

Meest in het oog springende resultaat op de eerste speeldag van de eredivisie was ongetwijfeld de afgetekende 3-1 zege van nieuweling VoCASA op bekerwinnaar SV Land Taurus. Ook een andere promovendus begon het seizoen 2018-2019 met een overwinning. De mannen van Sliedrecht Sport sloten hun eerste eredivisieduel ooit winnend af. Al hadden de pupillen van trainer Paul van der Ven zaterdag in eigen huis wel vijf sets nodig om zich het TalentTeam Papendal van het lijf te houden. In de vijfde wedstrijd die werd gespeeld, bleef Coníche Zwolle Zaanstad met 3-1 de baas.

Scores eerste speeldag eredivisie mannen:

Draisma Dynamo – Achterhoek Orion: 2-3 (14-25, 22-25, 25-13, 25-18, 16-18)

Abiant Lycurgus – Advisie/SSS: 3-0 (25-15, 25-16, 25-13) 

Coníche Topvolleybal Zwolle – Zaanstad: 3-1 (25-20, 20-25, 25-19, 25-19)

VoCASA – SV Land Taurus: 3-1 (25-22, 16-25, 25-21, 25-20)

Sliedrecht Sport – TalentTeam Papendal: 3-2 (25-14, 20-25, 25-20, 22-25, 15-12)

Foto: Peter Donderwinkel

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn