Zitvolleybal

Oudste speelster van Oranje: knallen met die ballen!

Met haar 58 jaar is ze de oudste in de selectie van de Oranje Zitvolleybaldames, maar zo voelt het zeker niet voor Djoke van Marum. Ze heeft enorm veel ervaring en al vele hoogtepunten meegemaakt met Oranje, maar kan niet wachten tot de start van het WK Zitvolleybal in eigen land. “We gaan alles uit de kast halen om hoog te eindigen.”

De Oranje Zitvolleybaldames beginnen bijna aan het WK in eigen land. De ploeg van bondscoach Pim Scherpenzeel wil voor het eigen publiek een topprestatie neerzetten en dan is een ervaren kracht in de ploeg erg belangrijk. Djoke van Marum is 58 jaar en veruit de oudste speelster in het team, maar daar merkt ze niks van. “Zo voelt het niet hoor,” vertelt ze lachend. “Het is ook helemaal geen issue in het team. Er worden weleens grapjes over gemaakt, maar daar doe ik zelf vaak het hardste aan mee. Ik doe er wel veel voor om in topconditie te blijven, dat vind ik ook geen straf. Ik ben nou eenmaal een sportbeest en beoefen naast Paravolley nog een aantal andere sporten. Dat draagt er allemaal aan bij om in vorm te blijven.”

Al ervaren speelster is het logisch dat je kennis en ervaringen deelt om nieuwe speelsters in Oranje te helpen. Doet Djoke dat ook veel? “Wanneer er een nieuwe speelster komt, is het verstandig om haar eerst zelf te laten ervaren hoe je je het beste kunt verplaatsen en hoe je een goed blok kan zetten. Ieder heeft z'n eigen beperking, dat maakt dat jouw manier van spelen vaak anders is. Tactisch kun je wel slimmigheidjes overbrengen en dat doe ik zeker. Daarbij moet ook niet iedereen zich direct met een nieuwe speelster bemoeien, anders ziet ze door de bomen het bos niet meer.”

Djoke kijkt uit naar de strijd om de wereldtitel in de theaters in Nederland. Ze vertelt wat haar sport zo mooi maakt. “Ik ben al jong begonnen met staand volleybal. En toen ik mijn beperking kreeg, was de overgang helemaal niet groot. Het spelletje blijft hetzelfde, alleen gaat het sneller. Zitvolleybal is een groot deel van mijn leven geworden. Ik heb door het zitvolleybal zoveel meegemaakt en dat neemt niemand mij meer af. Iedereen mag zitvolleybal spelen. Of je nu wel of geen beperking hebt. Dat maakt zitvolleybal ook zo'n gave sport!”

Ze werd met Oranje al  4 keer wereldkampioen en 7 keer Europees kampioen en speelde 4 keer op de Paralympische Spelen. Wat verwacht de ervaren speelsters van het WK in eigen land? “Op dit WK hopen we eerste te worden in de poule. We onderschatten geen enkele tegenstander, maar ik verwacht dat de wedstrijd tegen Canada de lastigste wordt. Ons realistische doel is om de top 5 te halen. Uiteraard gaan we alles uit de kast halen om hoog te eindigen. Dus knallen met die ballen!”

Klik hier voor meer informatie over het WK Zitvolleybal

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×