Robert Meeuwsen over het belang van goede voeding

Robert Meeuwsen over het belang van goede voeding

Als topsporter train je keihard. Je werkt je in het zweet op het veld of in de gym. Je praat met je coach over nieuwe vondsten en opstellingen en oefent die. Maar er is nog een derde pijler waar een sportleven op rust: voeding. “Goede voeding is net zo belangrijk als tactische en fysieke training”, zegt beachvolleyballer Robert Meeuwsen, de helft van het succesvolle beachduo met Alexander Brouwer.

Dit artikel wordt je aangeboden in samenwerking met volleybalpartner Plantina

Meeuwsen weet waarover hij praat, want hij heeft er net een pittige training opzitten in de topsporthal in Den Haag. In de winterperiode probeert hij de kilo’s die hij tijdens het wedstrijdseizoen is kwijtgeraakt weer bij te eten. Daarnaast zijn de opbouwtrainingen zo zwaar, dat zijn lichaam schreeuwt om eten. Dat eten doet Meeuwsen niet zomaar. “Alexander en ik hebben een sportvoedings- en suppletieplan uitgewerkt met onze diëtist Janine Reitsma. Wij werken al bijna tien jaar met haar samen.”

Wat voor iedereen geldt - met gezonde voeding en de juiste suppletie voel je je beter en kun je meer - geldt voor topsport helemaal. Meeuwsen pakt zijn telefoon erbij, waar hij zijn voedingsplan in heeft staan. “Daar staat wat we nodig hebben. Voor topvolleyballers zijn vooral de eiwitmomenten belangrijk: wij moeten elke 2,5 uur eiwitten innemen. Die zorgen voor spierherstel.”

Meeuwsen raakte in de loop der jaren steeds meer overtuigd van het belang van goede voeding. “Daar is zoveel mee te winnen. Ik ben er altijd wel mee bezig geweest, en ik dacht ook altijd dat ik het goed deed, maar als je ziet hoe wij er nu op letten: dat is zoveel beter dan vroeger.”

Gezonde voeding en de juiste suppletie zijn een vanzelfsprekendheid geworden voor Meeuwsen en zijn beachvolleybalpartner Alexander Brouwer. “In mijn voedingsplan staat ook niet precies wat ik elke dag moet eten. Het gaat erom dat je zelf de kennis krijgt om een goede maaltijd samen te stellen. En hoe je een lekkere maaltijd maakt. Want lekker hoeft niet ongezond te zijn, en gezond kan ook heel lekker zijn. Dat hoort ook bij het leren: wat zijn goede producten, die ook nog eens smakelijk zijn?”

Het is een kwestie van gewoonte, zegt Meeuwsen. “Je kunt jezelf aanleren om gezond te eten.” Wat je niet of niet genoeg uit je eten haalt, kun je aanvullen met supplementen. “Die zijn onmisbaar. Zie het als een piramide. De basisvoeding moet goed zijn, met supplementen kun je het verschil maken. Ook dat is een kwestie van gewenning. Als ik ’s ochtends mijn koffie zet en yoghurt klaarmaak, pak ik er vanzelf mijn supplementen bij.”

Gezond eten, met de juiste ingrediënten, is niet altijd makkelijk als je de hele wereld over reist. “Nee, want niet alle producten zijn overal makkelijk verkrijgbaar. De juiste zuivelproducten zijn soms moeilijk te vinden, zeker in landen als China. Ook daarom is het belangrijk dat wij weten hoe we zelf een goede maaltijd kunnen samenstellen, waar we ook zijn. En we nemen zoveel mogelijk mee. Ik denk dat de helft van mijn koffer vol zit met suppletie, haha.” Daar zit altijd bij: multivitamine, en yolac en trimare van zijn sponsor Plantina. “In de winter ook nog vitamine D, maar dat is niet altijd nodig voor ons. Het afgelopen seizoen was zo lang, dat we heel veel zonlicht hebben gekregen – een belangrijke bron voor vitamine D.”

Wat is nu Robert Meeuwsens favoriete sportmaaltijd? Hij begint te glimlachen. “Pasta bolognese! Daar kan ik me in de winter heel erg op verheugen. Ik maak vaak wat extra, zodat ik een paar bakjes in de koelkast heb staan voor lunch. Een klassieker.” 

5% extra korting op het Plantina Winterpakket
Het Plantina Winterpakket bevat alle vitaminen die je in de winter wel kunt gebruiken voor een goede weerstand. Multi, Vitamine D en Vitamine C in één pakket. Zo kom je de winter wel door! Je kunt het pakket hier aanschaffen én je ontvangt 5% korting bovenop de speciale prijs van €69,-. Gebruik hiervoor de kortingscode: WINTER-5. Deze actiecode is geldig t/m 31 maart 2019.

DELA Beach Open 2019
Robert Meeuwsen komt samen met zijn beachpartner Alexander Brouwer in actie op het DELA Beach Open in Den Haag. Tussen 2 en 6 januari 2019 neemt de internationale beachvolleybaltop het tegen elkaar op in Sportcampus Zuiderpark. Hier vind je alle informatie over het DELA Beach Open.

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×