De Nederlandse volleybalsters hebben in hun tweede EK-wedstrijd met 3-0 verloren van Servië. Oranje miste in de eerste set vier setpoints, en kreeg in de sets daarna geen kansen meer tegen de winnaar van Olympisch zilver in Rio de Janeiro. Zondag speelt Nederland haar laatste poulewedstrijd tegen Tsjechië.

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison had zijn basisopstelling ten opzichte van de wedstrijd tegen België op een positie gewijzigd: Anne Buijs startte op de positie van Nika Daalderop. Naast Buijs begonnen Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues (passer/loper), Yvon Beliën en Nicole Koolhaas (middens) en Kirsten Knip (libero).

1e set: Oranje mist vier setpoints, Servië neemt voorsprong

Nederland begon uitstekend aan de wedstrijd in het volgepakte Göygöl Olympic Sport Complex in Ganja. In de eerste technische time-out leidde het team van bondscoach Jamie Morrison al met 8-3. Lang kon Nederland niet genieten van deze mooie marge, want op 10-10 kwam Servië aangevoerd door de sterke Tijana Boskovic weer langszij. Haar linkshandige mokerslagen werden onvoldoende afgestopt en verdedigd.

Ondanks de scores van Boskovic bleef Oranje uitstekend volleyballen. Mede dankzij de invalsters Femke Stoltenborg en Celeste Plak liepen de volleybaldames uit naar een 19-14 voorsprong. Oranje hield de marge van vijf punten niet in stand, maar verdiende op 24-23 wel het eerste setpoint. In totaal kreeg Nederland vier setpoints, maar geen van allen werden benut. Servië profiteerde en won de set met 27-29 na een passfout van Buijs.

2e set: Servië domineert

In de tweede set domineerde Servië het spel volledig. Oranje kwam geen moment in de set en stond passend enorm onder druk. Morrison bracht Nika Daalderop in voor Buijs en Myrthe Schoot voor Knip. Wonderen konden de invalsters niet verrichten, want Servië won de set met 17-25 na een doortikbal van spelverdeelster Bojana Zivkovic.

3e set: Servië eist 3-0 zege op

In de derde set startte Celeste Plak in de basis als passer/loper en Myrthe Schoot als libero. Oranje speelde degelijk en verdedigde een lichte voorsprong tot de tweede technische time-out: 16-15. Het zeer sterk spelende Servië ging Nederland echter voorbij in het tweede deel van de set. Op 22-24 kregen de Servische volleybalsters hun eerste matchpoint. Oranje werkte nog een matchpoint weg, maar bezweek op de tweede toen Brankica Mihajlovic 23-25 binnensloeg.

Zondag laatste poulewedstrijd tegen Tsjechië

Zondag speelt Nederland om 18.00 uur (NED tijd) haar laatste poulewedstrijd tegen Tsjechië. Ook deze wedstrijd is live te volgen op nos.nl

Nederland – Servië 0-3 (27-29, 17-25, 23-25)

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn