Sfeermaker Rueben Schoones: "Kan het team scherp houden"

Sfeermaker Rueben Schoones: "Kan het team scherp houden"

De Kampioenspoule in de eredivisie is bijna ten einde en daarom is het de hoogste tijd om de hoofdrolspelers uit te lichten. Ze vertellen over hun persoonlijke ambities voor dit seizoen, de prestaties tot nu toe, hun rol in de kleedkamer en nog veel meer. Vandaag geven we het woord aan Rueben Schoones, libero van Zaanstad uit Koog aan de Zaan.

Terwijl de titelstrijd nog in volle gang bezig is, nemen we een kijkje bij Zaanstad, afgelopen weekend nog uitgeroepen tot sportiefste ploeg van de eredivisie volgens scheidsrechters. Rueben Schoones vertelt over zijn lange carrière bij de club, hoe zijn seizoen tot nu toe verloopt en welke dromen hij nog heeft in zijn carrière.

Hoe vind je dat het seizoen van Zaanstad in de eredivisie verloopt? 

"Het seizoen verloopt boven verwachting. In het begin van het seizoen hadden we ons iets overschat en in de eerste wedstrijden werden we daardoor direct op de feiten gedrukt. We begonnen met matig spel en verloren wat wedstrijden, maar gedurende het seizoen hebben we laten zien dat we in de Kampioenspoule thuishoren, al hadden we dit halverwege het seizoen zeker niet verwacht. Voor mezelf is dit het eerste seizoen in de eredivisie. Het seizoen verloopt met ups en downs. Op sommige momenten kan ik echt heel goed meekomen, maar andere momenten ook weer totaal niet. Het verschilt echt per wedstrijd, maar gelukkig zijn er meer goede dan slechte wedstrijden."

Wat zijn jouw sterke punten tijdens de wedstrijd?

"Allereerst is natuurlijk de pass mijn sterkste punt, ik ben niet voor niets libero. Daarnaast merk ik heel goed dat ik de sfeer kan bepalen binnen het team. Op momenten dat het team laks begint te spelen kan ik het team scherp houden. Ook kan ik juist op spannende momenten de druk eraf halen. Zelfs buiten de wedstrijd houd ik me heel erg bezig met de sfeer. Als er uitjes worden georganiseerd, ben ik vaak degene die het opzet."

Wat is de meest bijzondere wedstrijd die je dit seizoen hebt gespeeld?

"Logisch zou zijn om voor de gewonnen wedstrijd tegen regerend landskampioen Lycurgus te kiezen, want dit was voor iedereen natuurlijk een magisch moment. Maar toch was Dynamo thuis voor mij meer bijzonder. We zaten als team in een dipje en daardoor gingen we er vanuit dat we binnen een uurtje klaar zouden zijn. Tijdens de wedstrijd kregen we allemaal ineens vleugels en wonnen we de wedstrijd met 3-2. Dit voelde toen echt als een keerpunt in ons seizoen."

Wat is je hoogtepunt van je carrière bij Zaanstad?

"In de B-jeugd ben ik begonnen met volleyballen bij Zaanstad. Daarnaast ben ik nooit van club gewisseld en ondertussen heb ik er al heel wat jaren opzitten. Één van mijn hoogtepunten is natuurlijk dat we voor het tweede jaar op rij eredivisie spelen. Maar als ik terugkijk op mijn carrière kan ik me nog één specifiek moment goed herinneren. Enkele jaren geleden speelde ik nog 3e divisie. Doordat het eerste team zwak bezet was, mocht ik doorschuiven. Dat ik de kans kreeg om in dat team te spelen betekende al heel veel voor me. Dat seizoen promoveerden we met datzelfde team ook nog eens naar de eredivisie toe. Je kan je voorstellen dat dit natuurlijk een droom was die uitkwam."

Wat zou je persoonlijk nog willen bereiken in je carrière?

"Mijn droom is om tickets te bemachtigen voor Europees volleybal. Of dat nu via de beker of via de competitie is maakt mij niet uit. Het zou geweldig zijn voor het team als we op eigen kracht deze tickets kunnen bemachtigen. Daarnaast zou ik echt een keer op NOS uitgezonden willen worden als wij spelen. Op dit moment blijf ik hoe dan ook bij Zaanstad, maar persoonlijk zou ik het ook wel leuk vinden om een keer een aanbieding te krijgen van een andere (buitenlandse) club. Het idee dat je gewild bent en een andere club interesse in je heeft, zou me wel wat doen."

Welke tip die je ooit van iemand hebt gekregen heeft het meeste effect op je volleybal carrière gehad?

"Als ik aan één persoon denk van wie ik veel heb geleerd, is het Frank van den Outenaar. De manier waarop de training elke keer in elkaar zat zorgde ervoor dat we echt veel leerden. Daarnaast had hij ontzettend veel kennis van volleybal. Ik baalde daarom ook echt toen hij Zaanstad verliet. Een specifiek moment staat me nog wel bij van vroeger. Ik zat op dat moment in Heren 4 als passer/loper. Ik mocht met het tweede meedoen als libero, wat toen niet mijn natuurlijke positie was. Ik was nog best klein en jong en had daarom moeite om mezelf te laten horen. Tijdens een rally eiste ik de bal niet op en degene naast mij werd ontzettend boos op me. Hij vond dat ik de bal moest opeisen en pakken. Dit heeft blijkbaar veel indruk op me achtergelaten. Ik merk wel echt dat ik hierdoor meer van mezelf ben gaan laten horen tijdens de wedstrijden."

Foto: Tjerk Laan

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×