Wat een strijd in de kampioenspoule bij de heren. Vier teams maken het superspannend, wie zich gaat plaatsen voor de finale van de play-offs is nog totaal onvoorspelbaar. De topper tussen Draisma Dynamo en Abiant Lycurgus eindigde in 2-3 en in Doetinchem werd het ook pas in de vijfde set beslist tussen Achterhoek Orion en Sliedrecht Sport: 3-2. De regerend landskampioen blijft koploper, maar de spanning is om te snijden.

Twee toppers op dezelfde avond, in de kampioenspoule van de eredivisie kan dat vaker voorkomen. In Apeldoorn stond zaterdagavond de herhaling van de bekerfinale op het programma en dat leverde vuurwerk op. De regerend landskampioen uit Groningen ging voor revanche en dat lukte, maar de ploeg moest er diep voor gaan. Na een 1-2 voorsprong in sets, wist Draisma Dynamo toch een vijfde set af te dwingen.

Na een zenuwslopend spannende vierde set, die uiteindelijk met 27-25 naar de thuisploeg ging, volgde een vijfde set waarin Abiant Lycurgus optimaal profiteerde van onnodige fouten bij de Dynamo. Wytze Kooistra maakte in de allesbeslissende set het verschil met 7 punten en Lycurgus vierde een klein feestje in het veld: 10-15 en daarmee 2-3. De regerend kampioen nam niet alleen revanche voor de bekerfinale, ook blijft de Groningse ploeg koploper.

Twee nederlagen

Voor de heren van Sliedrecht Sport werd het een pittige week in de kampioenspoule. De zo sterke en stabiele debutant in de eredivisie verloor woensdag van Lycurgus en kreeg in Doetinchem nog een domper te verwerken. Joris Marcelis was weer inzetbaar voor Achterhoek Orion en dat was meteen te merken.

Met zijn sprongservice wist hij veel druk te leggen bij Sliedrecht en ook in de allesbeslissende vijfde set was hij op dreef. Net als in Apeldoorn werd het in de vijfde set niet spannend, bij Sliedrecht was het op na een bizar lang gevecht in set 4 (29-31). De mooie wedstrijd eindigde in 25-22, 23-25, 25-20, 29-31 en 15-6.

Zwolle in de problemen

In de degradatiepoule werd zaterdagavond ook een wedstrijd gespeeld. In Nijmegen stond debutant VoCASA tegenover Coniche Zwolle. Lang leek Zwolle na de eerste nederlaag van vorige week tegen Advisie/SSS nu op weg naar een belangrijke zege. De Zwolse ploeg nam namelijk een 1-2 voorsprong in sets, maar voor het eigen publiek bleef VoCASA vechten.

De Nijmeegse fans konden een klein feestje na de 3-2 overwinning, want met 4 punten na 1 duel staat e ploeg er goed voor. Zwolle heeft na 2 duels slechts 2 punten te pakken en staat er dus slecht voor.

Uitslagen kampioenspoule eredivisie heren:
Draisma Dynamo - Abiant Lycurgus 2-3 (25-22, 18-25, 22-25, 27-25, 10-15) Achterhoek Orion - Sliedrecht Sport 3-2 (25-22, 23-25, 25-20, 29-31, 15-6)