Het nieuwe eredivisie seizoen is in volle gang en daarom is het de hoogste tijd om de hoofdrolspelers uit te lichten. Ze vertellen over hun persoonlijke ambities voor dit seizoen, de prestaties tot nu toe, de concurrentiestrijd binnen het team en nog veel meer. Deze week geven we het woord aan de broertjes Tom en Dicky Kottink van promovendus VoCASA.

Het mannenteam van VoCASA speelt voor het eerst in twintig jaar weer eredivisie. De stap naar het hoogste niveau heeft ertoe geleid dat de spelersgroep en staf flink is uitgebreid. Nu staat er een enthousiaste mix van talenten en spelers met eredivisie-ervaring. De vereniging uit Nijmegen kenmerkt zich door een familiaire saamhorigheid. Twee spelers uit het eerste herenteam van VoCASA zijn een goed voorbeeld van de familiebanden. Dit seizoen sluit Dicky Kottink aan bij broer Tom en hun vader Jan, de teammanager. Twee broers in één team zien we vaker, maar beide mannen spelen ook nog eens op dezelfde positie als spelverdeler. We praten met beide broers over de familieband en de gedurfde stap naar het hoogste niveau.

Dicky Kottink (23) keerde na een uitstapje van drie jaar bij eredivisionist VVP terug in Nijmegen. ,,Ik trof veel bekenden en de oude fijne sfeer. Toch bereik je met alleen warm clubgevoel niet de top.” Over de stap naar het hoogste niveau zegt hij uit eigen ervaring: ''Ik denk zeker dat het een grote stap is. Iedereen die naar de eredivisie gaat vanuit de topdivisie heeft zeker een half jaar nodig om te wennen aan de eisen en standaarden om te kunnen spelen op het hoogste niveau. We zullen als team daar naar toe moeten groeien en samen de stap zetten. Dan kan het een heel mooi seizoen worden.’’

Tom Kottink (26) is al langer bezig bij VoCASA. In 2016 verruilde hij Orion voor het Nijmeegse VoCASA, na eerst vier jaar met Prins/VCV in de eredivisie gespeeld te hebben. ''Ik kijk uit naar de rentree op het hoogste niveau. De spelers van twintig jaar geleden hebben het in de kantine nog steeds over de vorige keer van VoCASA in de eredivisie. Over welke topspelers er op bezoek kwamen, waar ze overal zijn geweest, de wedstrijden. Het is aan ons om een nieuw hoofdstuk te schrijven, al hoop ik wel dat wij het langer volhouden dan twee seizoenen.” vertelt Tom Kottink.

Hoe trekken de broers samen op in hetzelfde team, maar wel als concurrenten?

Dicky: ''We eten elke zondagavond samen bij de familie. Maar dan moeten Tom en ik nog oppassen wat we over volleybal op tafel leggen, want niet alleen wij zijn concurrenten van elkaar, ook onze vriendinnen zijn concurrenten, omdat zij met VoCASA dames 2 en Pegasus dames 1 in dezelfde competitie tegen elkaar spelen.”

''Het is leuk om in hetzelfde team te spelen”, zegt Tom. ''Want behalve broers zijn we ook goede vrienden. Doordat we nu samen spelen, zien we elkaar direct een stuk vaker. We rijden samen naar de trainingen.”

Dicky: ''We zijn binnen het team wel elkaars concurrenten, maar daar hebben we het eigenlijk nooit over. We maken hetzelfde mee, zijn overal zelf bij. Dan hoeven we het niet nog eens over onze posities in het team te hebben. Als Tom en ik samen zijn gaat het vaak juist over andere zaken dan volleybal. Behalve op zondagavond bij onze ouders.” 

Samen in één team maar ook dezelfde positie als spelverdeler?

Dicky: ''Dat we samen hier op het hoogste niveau uitkomen, is prachtig. Dat ik de strijd moet aangaan met Tom, wist ik van tevoren. Natuurlijk is het best apart dat wij nooit samen zullen spelen. Als spelverdeler zetten we de lijnen uit, maar daar is er maar één van nodig. In de voorbereiding hebben we allebei veel gespeeld. Als een set niet loopt, wordt er gewisseld. We gunnen elkaar dat juist ook. Als er íémand in mijn plaats mag spelen, dan is het Tom.”

Het seizoen is net begonnen. De allereerste wedstrijd won VoCASA met 3-1 van Taurus. Kottink en Kottink moeten dit seizoen dragende krachten zijn. Tom is aanvoerder, zijn broertje vice-aanvoerder. En als spelverdelers hebben ze een bepalende rol.

Die eerste overwinning smaakt naar meer. Tom blikt vooruit: “Ik kijk uit naar elke wedstrijd in de Eredivisie, want ze zijn voor VoCASA allemaal speciaal. Maar persoonlijk heb ik veel zin in de wedstrijden tegen mijn oude club Orion, aanstaande zaterdag al. Leuk om tegen mijn oude teamgenoten te spelen. Daarnaast doen ze al jarenlang mee in de top van Nederland. Wij hebben dan ook niks te verliezen.” 

Dicky Kottink

Jv B201810061 Dicky Kottink Cropped

Tom Kottink

Jv B201810065 Tom Kottink Cropped
Foto: Jeroen van Bergen, nul412.nl Sportfotografie

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn