Katja Stam en Raïsa Schoon zijn uitgeschakeld op het Elite 16-toernooi in Ostrava, Tsjechië. In de spannende kwartfinale was het Zwitserse duo Joana Heidrich en Anouk Vergé-Dépré met 2-0 te sterk (17-21 en 28-30).

Vanochtend namen Katja Stam en Raïsa Schoon het in de kwartfinale op tegen Joana Heidrich en Anouk Vergé-Dépré uit Zwitserland. Het duo won de bronzen medaille op de Olympische Spelen in Tokio en versloeg gisteren op weg naar de kwartfinale de huidige wereldkampioen Pavan/Humana-Paredes. De eerste set begon met veel onnodige fouten aan beide kanten, maar het Zwitserse duo wist al vroeg een gaatje te slaan (3-6). Heidrich/Vergé-Dépré, A. bleef gedurende de hele eerste set op voorsprong en had bij een stand van 16-20 vier kansen om de set binnen te slepen. Na een aanvalspunt van Schoon eindigde de set met een netfout van Stam: 17-21.

Stam Schoon Ostrava 6
Stam Schoon Ostrava
Stam Schoon Ostrava 3
Stam Schoon Ostrava 7
Stam Schoon Ostrava 4

De Nederlanders hadden een betere start in de tweede set. Een ace van Schoon en een blokkeringspunt van Stam gaf het duo een 5-2 voorsprong, maar het waren Heidrich en Vergé-Dépré die de technische time-out ingingen met een klein voordeel: 10-11. Bij een stand van 14-18 leek de wedstrijd gespeeld, maar na twee blokkeringspunten op rij van Stam en een uitgeslagen bal van het Zwitserse duo was de stand weer gelijk (19-19). Een zenuwslopende slotfase volgde, waarin Stam/Schoon maar liefst acht wedstrijdpunten van de Zwitsers wegspeelde. Het Nederlandse duo kreeg op 26-25 één setpunt om de stand weer gelijk te trekken, maar kon die niet verzilveren. Met een aanvalspunt van Heidrich op 28-29 eindigde de wedstrijd en daarmee het toernooi voor de huidige nummer. 1 van de wereld.

Stam/Schoon - Heidrich/Vergé-Dépré, A. 0-2 (17-21, 28-30)