Stefan Boermans en Yorick de Groot hebben in het Zwitserse Alpendorp Gstaad de laatste vier bereikt. Ze wonnen vrijdag van de Duitse vice-wereldkampioenen Thole en Wickler en rekenden daarna af met Ehlers / Flüggen. Het is de eerste keer dat het duo Boermans / De Groot de halve finales bereikt op een viersterrentoernooi op de World Tour. Voor Sanne Keizer en Madelein Meppelink viel het doek in de achtste finales.

Boermans / De Groot
Waar ze eerder dit jaar al de wereldkampioen van 2019 wisten te verslaan in Cancún moest deze keer de zilverenmedaillewinnaar van datzelfde WK eraan geloven. Tegen de Duitsers Julius Thole en Clemens Wickler werd de spannende eerste set nog verloren (19-21), daarna waren het de jonge mannen van Beachvolleybal Team Nederland die duidelijk het beste van het spel hadden.

Met een tussensprintje naar 11-7 een een laatste push vanaf 16-13 wisten Boermans en De Groot met 21-13 de tweede set te pakken. In de beslissende set namen ze een 10-4 voorsprong, waarmee de wedstrijd eigenlijk al in het slot gegooid werd. Met 15-8 trokken Boermans en De Groot de wedstrijd naar zich toe.

In de kwartfinales stuitten ze op het tweede Duitse koppel, Nils Ehlers en Lars Flüggen, de mannen die gisteren verantwoordelijk waren voor de uitschakeling van Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde. Ook troffen beide teams elkaar woensdag al in de poulefase, toen ging de winst met 2-1 naar de Nederlanders.

In de openingsfase moesten Boermans en De Groot nog een gat laten vallen (3-7), maar met vijf punten op rij namen de Nederlanders het initiatief over. Met nog een serie van drie punten forceerden ze de beslissende voorsprong bij 18-16. De eerste set ging met 21-19 naar Oranje. In het tweede bedrijf namen ze direct een voorsprong van een punt of vier om die vervolgens niet meer uit handen te geven. Met 21-16 pakten ze ook de tweede set en dwongen daarmee voor het eerst een plek af in de halve finales van een viersterren World Tour-toernooi.

Ze nemen het daarin morgen om 14.00 uur op tegen de Russen Liamin en Myskiv, zij versloegen de Polen Kantor / Losiak die het toernooi enkele weken geleden in Sotsji nog op hun naam wisten te zetten. De wedstrijd is live te zien via het YouTube-kanaal van de FIVB.

Keizer / Meppelink
Voor Sanne Keizer en Madelein Meppelink was de achtste finale het eindstation. Zij verloren van het Braziliaanse duo Ana Patricia Silva Ramos / Rebecca Cavalcanti Barbosa Silva. De eerste set ging nog met 21-18 naar de Nederlandse vrouwen, maar in de tweede set raakten ze de grip op Brazilië kwijt.

Ana Patricia kon steeds meer ballen blokkeren en Rebecca las het spel van de Nederlandse olympiërs goed. Ze pakten de tweede set met 19-21 en in de derde set was het verzet van Keizer / Meppelink gebroken. Die ging met 5-15 naar Brazilië.

Keizer en Meppelink eindigen in Gstaad op de negende plaats.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn