De Nederlandse volleyballers zijn er zondagmiddag niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio. In de beslissende wedstrijd van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Rotterdam Ahoy was grootmacht Amerika met 3-1 te sterk. Oranje verkocht zijn huid duur, maar bezweek op het beslissende moment in de vierde set. Nederland mag in januari zeer waarschijnlijk deelnemen aan het sterk bezette Europese OKT, waar acht landen aan deelnemen. Alleen de winnaar van dit toernooi verdient een ticket voor Tokio. Dit Europese OKT is de laatste kwalificatiekans.

Nederland Usa 2 Okt Fivb

Opstellingen

De basisopstelling van bondscoach Roberto Piazza kende geen verrassingen: Gijs van Solkema (spelverdeler), Nimir Abdelaziz (diagonaal), Thijs ter Horst en Maarten van Garderen (passer/lopers), Fabian Plak en Luuc van der Ent (midden) en Robbert Andringa en Just Dronkers wisselden elkaar af als libero, Andringa in de passopstelling, Dronkers de verdedigende libero.

Coach John Speraw van Team USA, achter Brazilië de nummer twee van de wereldranglijst, schonk het vertrouwen aan Micah Christenson, Matt Anderson, Aaron Russell, Garrett Muagututia, Maxwell Holt, David Smith en Erik Shoji.

1e set

Oranje begon in het sfeervolle Rotterdam Ahoy (ruim 3500 toeschouwers) uitstekend aan de wedstrijd. Favoriet Amerika werd flink onder druk gezet en Nederland nam brutaal een 13-10 voorsprong, onder meer dankzij killblocks van Luuc van der Ent en Fabian Plak en een ace van Maarten van Garderen.

Bij de tweede technische time-out ging Nederland nog steeds aan de leiding (16-15), omdat aanvoerder Nimir Abdelaziz de langste rally van de set winnend afsloot. Na de verplichte onderbreking nam Team USA het initiatief over. Oranje had geen antwoord op twee machtige serviceseries van David Smith en Matt Anderson en verloor de openingsset prompt met 18-25.

2e set

De tweede set volgde ongeveer hetzelfde scenario als de eerste doorgang. Oranje speelde geweldig volleybal in het begin en hield een voorsprong van vier punten vast tot 10-6. Het ervaren Amerika met supersterren als Micah Christenson, Matt Anderson, Aaron Russell en Maxwell Holt in de gelederen, raakte echter nooit in paniek en kwam snel langszij op 12-12.

Beide teams hielden elkaar in evenwicht tot 17-17, maar hierna sloeg Amerika een klein gaatje: 17-19. Oranje probeerde uit alle macht terug te komen, maar slaagde daar niet in. Daar konden ook de invallers Gijs Jorna, Wessel Keemink en Wouter ter Maat niets aan veranderen. Uiteindelijk was het Aaron Russell, afgelopen seizoen ploeggenoot van Maarten van Garderen bij Trentino, die 20-25 binnensloeg en zo de set binnenhaalde voor zijn team.

3e set

In de derde set speelde het Nederlands team van bondscoach Roberto Piazza misschien wel zijn beste volleybal van dit kalenderjaar. Met alles of niets volleybal werd het grote Amerika blij vlagen weggespeeld. Diagonaal Nimir Abdelaziz had een hoofdrol in de prachtige comeback van Oranje. Zowel aanvallend als serverend pijnigde hij Team USA keer op keer. Na een ace van de speler van Milaan ging de thuisploeg met een zeer comfortabele voorsprong van 16-8 de tweede technische time-out in.

De setwinst kwam nimmer meer in gevaar, en het was jongeling Fabian Plak die 25-17 scoorde en zo de spanning terugbracht in de wedstrijd.

4e set

Na de ruime overwinning van de derde set begon Nederland vol vertrouwen aan doorgang vier. Gesteund door het Oranje publiek vocht het team van Piazza zich knap naar een 12-10 voorsprong. De volleyballers mochten hopen op een vijfde set, maar lieten enkele mooie kansen in de rally liggen om de voorsprong uit te breiden. Amerika kreeg zo de kans om langszij te komen, en nam aan het einde van de set het heft in handen. Tot 18-19 haakte Nederland aan bij de topploeg, maar na een nette side-out en een ace van David Smith stond het opeens 18-21. Team USA blokkeerde een paar belangrijke ballen en won de set met 21-25 na een servicefout van Thijs ter Horst.

Amerika, dat brons won op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, mag nu in Tokio opnieuw voor een medaille spelen.

Nimir Abdelaziz werd topscorer van de wedstrijd met 23 punten.

Nederland – Verenigde Staten 1-3 (18-25, 20-25, 25-17, 21-25)