Er is door de Nederlandse spelers en speelsters bij buitenlandse clubs goed gespeeld deze week. In de CEV Cup bij de vrouwen wisten alle Nederlandse deelneemsters de kwartfinales te bereiken. In de Challenge Cup verzekerde Maret Grothues zich van een plek bij de laatste 8 door het Belgische Oostende te verslaan. In de Champions League bij de mannen gooiden Thijs ter Horst, Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra hoge ogen.

Op het WK voor clubteams heeft Robin de Kruijf haar eerste wedstrijd gewonnen, zij versloeg met Conegliano het Turkse Fenerbahce (3-0). Vandaag komt Anne Buijs voor het eerst in actie, ook tegen Fenerbahce (16.30 uur, betaalde livestream). Morgen om 13.00 uur staan beide Nederlandse vrouwen tegenover elkaar.

Champions League mannen
Op dinsdag speelden Michiel Ahyi en Stijn van Schie met Roeselare hun tweede wedstrijd in de poulefase, Poolse kampioen Jastrzebski Wegiel was de tegenstander in België. Roeselare kwam in elke set dichterbij, maar moest toch met 0-3 de meerdere erkennen in de Polen. Diagonaal Ahyi werd topscorer voor Roeselare met 15 punten, Van Schie viel elke set in en maakte twee punten.

Thijs ter Horst had woensdag een zeer goede avond voor zijn ploeg Perugia (ITA). Tegen de Cannes Dragons uit Frankrijk stond hij als diagonaal in de basis (eerste dia Kamil Rychlicki zat thuis in quarantaine) en werd met 14 punten topscorer én Man of the Match. Perugia won eenvoudig met 3-0.

Ter Horst MVP Cannes Perugia CEV

Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra stonden beide in de basis bij hun Turkse club Ziraat Bankasi in de uitwedstrijd tegen Projekt Warszawa uit Polen. De Nederlanders speelden een goede pot en wonnen met 3-1. Ze gaan aan kop in Poule B. Ter Maat maakte 14 punten, Tuinstra 9.

In de tweede week van januari gaat de Champions League verder.

Bekijk hieronder de hoogtepunten van de wedstrijd van Ter Maat en Tuinstra.

CEV Cup vrouwen
Op dinsdag verzekerden Femke Stoltenborg en Indy Baijens zich van een kwartfinaleplek in de CEV Cup. Met Palmberg Schwerin wonnen ze ook de tweede wedstrijd van het Portugese Porto (3-1). Stoltenborg viel in de eerste twee sets in en speelde de gehele vierde set, ze maakte twee punten. Baijens speelde beperkt, maar kwam in de eerste end erde set toch tot zes punten.

Tessa Polder kende met Volero Le Cannet opnieuw geen moeite met het Tsjechische Olomouc. Net als vorige week werd met 3-0 gewonnen. Polder speelde de gehele wedstrijd en maakte vijf punten (1 ace, twee blocks).

De grootste verrassing in de CEV Cup werd behaald door Allianz MTV Stuttgart, van de Nederlanders Juliët Lohuis, Eline Timmerman en de geblesseerde Hester Jasper. Nadat vorige week de eerste ontmoeting met het Italiaanse Busto Arsizio met 3-0 werd verloren, trok de Duitse formatie woensdagavond de stand gelijk door met 3-1 te zegevieren (3-0 en 3-1 winst levert beide 3 punten op).

De beslissende golden set ging met 16-14 naar de thuisploeg. Lohuis viel vanaf de derde set elke set in en maakte 1 punt, Timmerman speelde de gehele wedstrijd en kwam tot 14 punten.

Stuttgart viert winst op BA CEV

In de kwartfinales nemen de twee Duitse ploegen met Nederlandse speelsters het tegen elkaar op, Polder speelt met Le Cannet tegen het Roemeense Blaj. De wedstrijden staan eind januari en begin februari gepland.

Challenge Cup vrouwen
Op het derde Europese niveau stond de dubbele ontmoeting tussen Panathinaikos (Maret Grothues) en Hermes Oostende (Fanny Lafeber, Loladina Zwaanswijk, Lisa Nobel en Merle Baasdam) op het programma. Op dinsdag wonnen Grothues en haar teamgenoten met 3-0, op woensdag werd het 3-2 voor de ploeg uit Oostende. Grothues plaatst zich, door de ruimere winst, voor de kwartfinales. Daarin neemt ze het op tegen Tenerife, dat in de 1/16 finales te sterk was voor het Nederlandse Apollo 8.

Grothues viert met Panathinaikos CEV

Sarah van Aalen is met Potsdam uitgeschakeld in de Challenge Cup. Ook de tweede wedstrijd tegen Scandicci (ITA) werd verloren (3-0). Van Aalen viel in de tweede set in en speelde de derde set in de basis.

Ook de kwartfinales van de Challenge Cup worden eind januari en begin februari gespeeld.

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn