Nog honderd dagen te gaan en dan staat er één Olympisch startbewijs op het spel in Rotterdam Ahoy. Van 9 tot 11 augustus gaan de Lange Mannen van bondscoach Roberto Piazza de strijd aan met de nummer 2 van de wereldranglijst de Verenigde Staten. Daarnaast staat de burentwist met België op het programma en het toernooi wordt geopend met een wedstrijd tegen het altijd lastige Zuid-Korea.

Het Olympisch kwalificatietraject voor Tokio 2020 kent twee plaatsingsmomenten. Het OKT zoals dat in Rotterdam wordt gespeeld, is een van zes toernooien wereldwijd waarvan de winnaars zich plaatsen voor de Spelen. Japan is als organiserend land sowieso geplaatst. In januari 2020 volgt nog een Europees kwalificatietoernooi voor de beste zeven Europese landen die zich op een andere wijze nog niet geplaatst hebben. Oranje staat op die ranglijst momenteel negende.

Na het succesvol verlopen WK van afgelopen seizoen, waar Nederland een achtste plek wist te veroveren, is plaatsing voor de Spelen een van de grote doelen van de zomer. Met de Verenigde Staten als tegenstander is het geen eenvoudige opgave. De Amerikanen zijn de bronzen medaillewinnaars van zowel het laatste WK als de laatste Olympische Spelen in Rio. Ze bezetten de tweede plek op de wereldranglijst. Nederland staat op die lijst als vijftiende gerangschikt.

België en Nederland hebben de laatste jaren flinke strijd gevoerd over wie het beste ‘lage land’ is. Op het EK van 2017 eindigden de zuiderburen op de vierde plaats, waar Nederland als veertiende eindigde. Op het WK van 2018 behaalden de Belgen de tiende plek, twee plaatsen lager dan Oranje. Op de wereldranglijst staan zij op een twaalfde plaats.

De Zuid-Koreanen zijn de nummer 24 van de wereld. Van de laatste acht ontmoetingen wist Nederland er zes te winnen. De Koreanen behaalden in 2018 een vijfde plaats op de Asian Cup en werden zestiende in de FIVB Nations League. Ze namen geen deel aan het WK.

In onderstaande video kijkt aanvoerder Nimir Abdelaziz vooruit naar de drie wedstrijden en benoemt hij wat het voor hem zou betekenen als Nederland zich voor de Spelen zou kwalificeren.

Speelschema

Vrijdag 9 augustus:

16.00 uurNederland – Zuid-Koreaklik hier voor tickets
19.00 uurBelgië – Verenigde Staten

Zaterdag 10 augustus:

16.00 uurBelgië – Nederlandklik hier voor tickets
19.00 uurVerenigde Staten – Zuid-Korea

Zondag 11 augustus:

16.00 uurNederland - Verenigde Statenklik hier voor tickets
19.00 uurZuid-Korea - België
Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×