De Nederlandse volleybaldames hebben vannacht op de FIVB World Cup gewonnen van Zuid-Korea. In Japan moest het Nederlands team wel alles geven in een prachtige wedstrijd, de strijdlust van Oranje leverde een mooie 3-1 (25-19, 21-25, 25-22, 25-23) overwinning op.

Eerste set

Tegen Zuid-Korea begon bondscoach Jamie Morrison met spelverdeler Britt Bongaerts, passer/lopers Anne Buijs en Marrit Jasper, Yvon Belien en Juliet Lohuis op midden, diagonaal Lonneke Sloetjes en libero Myrthe Schoot.  In de openingsfase was meteen te zien wat de kracht van Zuid-Korea is: de verdediging. Het ging even gelijk op, Nederland wist wel de eerste marge te creëren met goed aanvallend werk: 11-9.

Maar vanaf 13-11 vochten de Koreanen terug en ze kwamen door sterk verdedigend werk op 13-14. Morrison nam een time-out maar die leverde niet meteen resultaat op. Verdedigend had Korea alles en in de side-out speelde de Aziatische ploeg slim. Ze liepen uit naar 13-16. De dubbele wissel met Celeste Plak en spelverdeelster Laura Dijkema zorgde voor nieuwe energie en Oranje wist op 21-19 te komen en denderde hard door. Met veel power werd de set met 25-19 gewonnen.

Tweede set

Plak en Dijkema mochten blijven staan in de tweede set. Nu was het Zuid-Korea dat de eerste voorsprong nam met ijzersterk verdedigend werk en een blok: 12-9. Weer hield Oranje het hoofd koel en na een sterk blok van Jaspers was het weer gelijk: 12-12. Het bleef lang gelijk opgaan, in de slotfase kwam bij een stand van 19-20 aanvoerder Maret Balkestein-Grothues in de ploeg om de verdediging te versterken.

Morrison nam nog een time-out bij een achterstand van 21-23 na goed aanvallend werk van Korea. Ook wisselde hij terug, Bongaerts en Sloetjes kwamen weer binnen de lijnen. Maar de Koreanen lieten zich niet van de wijs brengen en bleven sterk aanvallen. Oranje had het lastig met de scherpe service van Korea en verloor dan ook de tweede set met 21-25.

Derde set

In de derde set bleef spelverdeler Bongaerts in het veld staan. De Koreaanse dames legden veel druk met een scherpe service en een goed blok en dat bracht met name Buijs in de problemen. Ze werd op een stand van 8-10 dan ook vervangen door Balkestein-Grothues. Na sterk serverend werd van Lohuis stond het 11-10 voor Oranje. Het bleef een mooie vechtwedstrijd, aan beide kanten van het net werd hard gewerkt.

In de slotfase van de set, na de tweede technische time-out, kwam Nicole Koolhaas het veld in en ook Plak werd weer ingezet. Plak scoorde een aantal belangrijke punten en Oranje nam een voorsprong van 22-18. Na drie punten op rij van Korea (22-21) nam Morrison nog een time-out. Een harde aanval van Plak zorgde voor het setpoint en ze maakte het ook af na een mooie redding van Schoot: 25-22.

Vierde set

Met Dijkema, Plak en Koolhaas in het veld begon Oranje sterk aan de vierde set. Op de service van Jasper en het blok van Plak en Koolhaas werd het 4-0. Korea bleef knokken voor elk punt en dus moest Nederland bij de les blijven. Een ace van Plak zorgde voor de 21-18, maar wederom vocht Korea terug tot 22-22. Een ace van Lohuis zorgde voor het matchpoint en Jasper maakte het slim af via het blok: 25-23.

Plak was tevreden: “We hadden antwoord op hun goede service, het was een pittige strijd. We maakten af en toe te veel fouten waardoor ze terug kwamen van achterstand. Maar ik ben heel blij dat we hem wel met 3-1 winnen.”