Het eredivisieseizoen is weer begonnen en daarom is het de hoogste tijd om de grootste talenten van ieder team uit te lichten. Ze vertellen over hun persoonlijke ambities voor dit seizoen, de prestaties tot nu toe, hun rol in de kleedkamer en nog veel meer. Deze week is het woord aan Rianne Stok, libero van Pharmafilter US uit Amsterdam.

Zodra je met Rianne Stok, libero van Pharmafilter US, spreekt, straalt daar een bonk energie, enthousiasme en een sterke drijfveer om heel hard te groeien, vanaf. Precies de reden waarom Rianne Stok vandaag naar voren komt in Talent Talk.

Jong geleerd is...

Rianne Stok, achttien jaar oud, geboren en getogen in Hoofddorp, is als vijfjarig meisje begonnen aan haar carrière als volleybalster bij de club VCH. Volleyballen zit in de genen bij de familie Stok kunnen we wel zeggen, want beide ouders van Rianne hebben een volleybalverleden en op die manier hebben zij al op jonge leeftijd hun jongste spruit aangestoken.

Van PL naar Libero

Terwijl Rianne nu in de eredivisie uitkomt als libero voor Pharmafilter US, speelde Rianne voorheen voornamelijk als diagonaal en passer/loper. “Vooral de positie als passer/loper vond ik superleuk. Hoe tof is het om te verdedigen, om vervolgens ook te kunnen scoren op je eigen pass?!”.

Riannes voorbeeld

''Vroeger wilde ik altijd hetzelfde zijn als Manon Flier, hoe zij speelde was echt geweldig. Elke wedstrijd weer lette ik op haar. Nu ik libero ben en ook als libero trainde op Papendal is mijn voorbeeld veranderd. Nu kijk ik heel erg op naar Debby Pilon-Stam, zij is ook zo’n goede speelster. Ook al speelt zij nu niet meer, ze is nog steeds mijn voorbeeld. Debby is ook van passer/loper naar de libero-positie gegaan en met onwijs hard werken stond zij op de Olympische spelen.''

De carrière van Rianne

Hoe Rianne gekomen is waar ze nu is, geeft zij weer in een korte terugblik: “Als klein meisje begon in bij de mini’s. Toen ik negen jaar oud was mocht ik al meetrainen met de meiden C. Het jaar erop maakte ik de overstap naar de jongens C, voor wat meer ‘pit’ en toen ik elf werd ging ik terug naar de meiden in de B’tjes. Met dit team wonnen we de bekerfinale. Vanaf 2011 begon ik met extra trainingen en deed ik mee aan de regionale selectietrainingen bij RTC in Alkmaar tot 2014. Ik trainde vervolgens extra op de zondag bij de volleybalschool in Huizen. Daar trainden we 's ochtends vier uur lang. Dit heb ik vanaf 2012 tot 2016 gedaan. Toen ik twaalf werd ging ik in Haarlem spelen bij VC Spaarnestad. Als diagonaal speelde ik in dames 2 op derde divisie niveau. Het jaar daarna ben ik begonnen als passer/loper in de derde divisie. Op mijn vijftiende kwam ik uit als passer/loper voor dames 1 in de eerste divisie. Ik heb tot 2016 in jeugd oranje gespeeld – waarmee wij ook deelnamen aan het 8-landen toernooi in Spanje en eindigden als vierde - en uiteindelijk daar ook de keuze gemaakt om als libero specifiek te gaan trainen. En nu, anno 2018, heb ik de overstap naar Amsterdam gemaakt om uit te komen als libero voor Pharmafilter US dames 1'', vertelt Rianne Stok.

Riannes debuut in de Eredivisie

Op 6 oktober was ook voor Rianne – net als meerdere speelsters van Pharmafilter US – haar debuut in de eredivisie. “Mijn debuut in de eredivisie was heel spannend, vooral omdat wij direct uit mochten komen tegen de landskampioen. Bij Sliedrecht speelt mijn beachvolleybalpartner, Denise de Kant, én is de trainer/coach van Sliedrecht, Vera Koenen, een oude bekende. Zij was namelijk mijn trainer/coach van vorig jaar bij Spaarnestad. Extra leuk dus! Toen de wedstrijd begonnen was had ik het onwijs naar mijn zin en was het helemaal niet meer zo spannend als voorafgaand. Iedereen in het team, maar ook het publiek genoot van ons spelletje, en ondanks het verlies vind ik dat wij het goed gedaan hebben als team.”

Stroeve start

''Bij de start van het seizoen hebben wij al te maken gehad met de nodige ups en downs. Veel blessures en hierdoor hebben wij dus ook niet optimaal kunnen trainen. Op school – Rianne studeert de ALO - ben ik tijdens het turnen door mijn enkel gegaan waardoor ik een paar keer niet heb kunnen trainen. Zo waren er nog meer kleine en grote blessures bij de andere teamgenoten. Ondanks deze blessures in de beginfase, ben ik heel blij dat iedereen er wél stond tijdens de eerste wedstrijd in de eredivisie, om de aftrap samen te kunnen doen, als team. 

Ambities

''Als team willen wij heel graag elke wedstrijd kunnen genieten van het volleyballen en hierdoor ook samen beter worden in het spelletje. Mijn ambitie met dit team is natuurlijk de top zes halen in de competitie. En mijn persoonlijke ambitie? Die is om uiteindelijk zó goed te zijn, dat ik in het buitenland kan gaan volleyballen. En het liefst nog, dat ik daarvan kan leven, tijdens die tijd in het buitenland.''

De sterke punten van Rianne

Persoonlijke ambities gaan gepaard met een aantal sterke punten in persoonlijkheid. Wij vroegen het Rianne: “Mijn sterke punten zijn echt wel mijn doorzettingsvermogen en het altijd willen winnen, hiermee wil ik het team sterker maken. Daar tegenover ben ik een trainingsbeest en leg ik heel snel de lat heel hoog voor mijzelf.”

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn