In 'Team in the picture' staat iedere week een ander eredivisieteam centraal. Vandaag is het de beurt aan Springendal Set-Up ’65 uit Ootmarsum.

Wij spelen dit jaar voor het 6e jaar in de eredivisie. De prestaties in die 6 achtereenvolgende jaren waren 7e, 4e, 3e, 2e (en bekerfinalist) en vorig seizoen 3e. We komen voort uit een hechte vereniging, een echte familieclub. De vereniging heeft als beleid om zo veel mogelijk eigen (opgeleide) speelsters in het eerste damesteam te hebben staan. Dat is altijd gelukt ... tot aan dit seizoen.

Door uiteenlopende redenen (gestopt, lager team, andere verenigingen etc.) zijn 8 speelsters afgelopen seizoen vertrokken. Van een aantal was dat al vroeg bekend en we zijn dan ook al heel vroeg begonnen met het vormen van een nieuw team. Vroeg in het voorjaar was al bekend dat Inge Molendijk (spelverdeelster), Marianne Het Lam-Scholten (mid) en Annelin Pasveer (libero) zich bij ons  aansloten.

Iets later kwamen de talenten Jorieke Bodde (diagonaal / passer-loper) en Jopke Schutte (passer-loper) erbij, beide zonder enige eredivisie ervaring. Met de 4 speelsters die zijn gebleven, Merle Baasdam (diagonaal), Daphne Giesselink (mid), Kiki Von Piekartz (spelverdeelster) en Jorinda Kremer (libero), hadden we in mei/juni een team van 9 speelsters.

En toen stokte het. Er zijn vele pogingen gedaan, die ons ook niet altijd in dank zijn afgenomen (sorry daarvoor), maar om diverse redenen kwamen er niet meer speelsters bij.

Gelukkig werd Marleen van Benthem (passer-loper) bereid gevonden om van het tweede team weer terug naar het eerste te gaan. Marleen was in de eerste 3 jaren ook al speelster van het eerste. Dat bracht de teller op 10. Maar we moesten naar 12 (ook omdat we 2 libero's hebben) en dus werd uiteindelijk besloten om in het buitenland te  zoeken. Dat was een geheel nieuwe ervaring voor ons. Gelukkig hebben ook velen buiten de vereniging ons van goed advies voorzien (dank daarvoor). Het was een hectische periode, waarbij veel contacten in vele landen zijn geweest. Uiteindelijk landde op 28 augustus Shanlee McLennan (passer-loper) vanuit Canada op Schiphol, terwijl we al enkele weken aan het trainen waren.

De voorbereiding verliep op z'n zachtst gezegd  ‘problematisch’. We verloren veel, nee alles (zelfs van een topdivisie team). Ondertussen waren we ook rond gekomen met de Australisch international Jaimee-Lee Morrow (passer-loper), maar die kon pas op 28 september aansluiten, 10 dagen voor de competitiestart. Ze moest eerst de WK kwalificatie met Australië afwerken.

Het allerbelangrijkste was dat we 12 speelsters hadden en dat we nu een volwaardig eredivisieteam hebben staan.

De start van de competitie was stroef, met verlies tegen Peelpush, tussendoor een prachtige overwinning op Alterno en duidelijke nederlagen tegen Sliedrecht en Sneek. Maar we zijn nooit gaan twijfelen en zijn als team heel hecht en eerlijk. We hebben een open sfeer en heel veel plezier. Opgeven is geen optie en samen met die gedachte gaat het de laatste weken aanmerkelijk beter.

In de statistieken kan gevonden worden wie de beste aanvalster, blokkeerster, etc. is. Om van 8 nieuwe speelsters uit 7 verschillende ‘windstreken’ en 4  ‘blijvers’ een team te maken, dat vergt meer dan alleen goed kunnen volleyballen. Karakters moeten aan elkaar wennen. We hebben grappenmakers, positivo's, praters, harde stille werkers, etc. Gaandeweg het proces zien we echter mensen naar elkaar toegroeien. We hebben daar als team heel hard aan gewerkt en blijven dat doen. Op die manier zullen we groeien in het seizoen en voor verrassingen zorgen.

Foto: Springendal Set-Up ’65

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn