Donderdagavond 19 juli was voor de Oranje supporters in Apeldoorn de avond waarop Joy Stubbe en Marleen van Iersel de achtste finale speelden, maar eerst viel nog de beslissing in Pool E bij de heren

De eerste avondwedstrijd in Apeldoorn was een strijd om een plek in de volgende ronde. De Russen Sivolap/Yarzutkin begonnen de wedstrijd op plek drie, waar de Fransen met twee nederlagen onderaan staan in poule E. Een overwinning voor het duo Thiercy/Gauthier-Rat is dus nodig om nog kans te maken op de tussenronde. Beide teams spelen nog relatief kort samen (maart 2018 om oktober 2017), en nog nooit eerder tegen elkaar gespeeld: een wedstrijd met kansen voor beide teams.

Frankrijk begint de wedstrijd sterk en Rusland kijkt lange tijd op een achterstand van drie à vier punten. Uiteindelijk winnen de Franse mannen de eerste set met 21-15. In de tweede set gaat het Franse team door waar ze gebleven waren: door een combinatie van aces en een hoge foutenlast van de Russen lopen de Fransen verder uit. Ze lijken alles onder controle te hebben en spelen de set en daarmee wedstrijd netjes uit: 21-15. Thiercy/Gauthier-Rat hebben hiermee hun Russische tegenstander op de lijst ingehaald op puntenratio.

Noorwegen begint de wedstrijd als nummer 1: Rusland is door de overwinning van Frankrijk verwezen naar de laatste plek, maar kan bij winst ook nog eerste worden. Een wedstrijd om de poulewinst dus.

Dat Noorwegen in vorm is blijkt zowel uit de overwinning in Gstaad, het laatste beachvolleybal toernooi voor het EK, en de twee eerdere overwinningen in Apeldoorn. Het blok van Møl is ook vanavond sterk en houdt veel ballen tegen, maar de foutenlast van hem en zijn partner Sørom zorgt dat het Russische duo Krasilnikov/Liamin lange tijd bij blijft. Halverwege de set zet het Noorse team aan en lopen uit: ze winnen de set uiteindelijk met 21-15.

Het begin van de tweede set typeert de wisselvallige vorm van Rusland dit seizoen, met twee netfouten op rij en een bal in het net. Het spelbeeld is veelal hetzelfde als in de eerste set: De Noren lopen halverwege uit en geven deze voorsprong niet meer uit handen: de set eindigt in 21-13.

Na deze simpele overwinning zijn Sørom/Møl verzekerd van een langer verblijf in Apeldoorn, waar zijn morgen de achtste finale zullen spelen. Na rekenen is het Franse team als tweede geëindigd: het Russische duo Sivolap/Yarzutkin heeft ondanks hun verlies de derde plek behouden en eindigen voor hun als 5e geplaatste landgenoten, die verrassend uit het toernooi liggen.

Noorwegen 760X500

Het slotstuk van de avond bestaat uit de achtste finales. Alle vier de teams hebben hun poulefase in Apeldoorn gespeeld en zijn inmiddels bekend bij het publiek. De nummer 1 van poule H, Stubbe/van Iersel neemt het op tegen het Duitse team Laboureur/Sude, die in poule A als derde zijn geëindigd. De tweede wedstrijd is een strijd tussen Liliana/Elsa (1e poule A) en Bonnerova/Nakladalova (2e poule H).

In een snel vullend stadion op het Marktplein is het om 19:30 uur dan eindelijk tijd voor dé wedstrijd van de avond: de als eerste geplaatste Laboureur/Sude nemen het op tegen de Nederlandse dames Stubbe/van Iersel. Een affiche die makkelijk in het finaleweekend voorbij had kunnen komen, maar nu al in de achtste finale plaats vindt.

In het begin van de eerste set laten de Nederlandse dames zien waarom zij zeker niet onderschat moeten worden. Met slimme ballen en gesteund door het fanatiek thuispubliek blijven ze lange tijd in het spoor van het Duitse top-team. Het lukt ze helaas niet om er voorbij te geraken en op 22-20 is de set voorbij in het voordeel van Laboureur/Sude.

Het begin van de tweede set is wederom voor het Duitse duo, maar Nederland blijft opletten en laat zien nog lang niet aan verliezen te denken. Een haast onmogelijke bal weet Stubbe nog net voor de boarding weg te halen en van Iersel shot deze mooi langs het net, waarmee Nederland langszij komt. De ervaring van het Duitse team (al samen spelend sinds 2013) en de klasse van Stubbe/van Iersel zorgen voor een gelijk opgaande stand. De wedstrijd ontpopt zich in een ware thriller met goed spel van beide teams. Op het zesde matchpoint, bij 27-25, was de overwinning eindelijk binnen voor de Duitsers en kreeg de wedstrijd helaas niet de derde set die het verdiende.

Na de teleurstelling van het Nederlandse verlies is een groot deel van het publiek blijven zitten voor de laatste wedstrijd van de donderdag. Liliana/Elsa uit Spanje nemen het hierin op tegen het Tsjechische duo Bonnerova/Nakladalova. De Spaanse dames spelen al bijna 10 jaar langer samen dan hun opponenten en zijn gezien hun poulewinst de favoriet voor de overwinning. In de plaatsing is het verschil niet enorm groot (17 om 25), maar in de eerste set spelen Liliana/Elsa makkelijk naar een overwinning: 21-14.

Duitsers Apeldoorn 760X500

In het begin van de tweede set komen Bonnerova/Nakladalova lange tijd goed mee, maar uiteindelijk laten de Spaanse dames hun klasse zien en na een half uur is de wedstrijd al ten einde : 21-13. Door deze overwinning nemen Liliana en Elsa het morgen op tegen Laboureur/Sude, een replay van de poulefase. Deze wedstrijd werd nipt gewonnen door het Duitse team en belooft een waar spektakel te worden.

Apeldoorn Blok 460X240